Ağırlığı elle kaldırılmaya müsait olmayan yükleri kaldırmak için kullanılan, kaldıraç ve çıkrık gibi basit bir makine sistemiyle yapılan, araba lastiği değiştirmek için de sıklıkla kullanılan alete kriko denir.
Kriko çeşitleri nelerdir?
Krikolar kullanım amacına göre elektrikli çalışma, hidrolik sistemle çalışma ya da manuel olmak üzere sınıflandırılır. Bu sınıflandırmalar kullanım amacının yanı sıra kaldırılacak yükün ağırlığına ve boyutuna göre de değişmektedir.
Vidalı krikolar
Bir ton ağırlığa kadar yük taşıyabilen levye yardımı ile kullanılan kriko türüdür.
Araç krikosu
Bir ton ağırlığa kadar yük taşıyabilen levye yardımı ile kullanılan kriko türüdür.
Hidrolik krikolar
Suyun basıncından faydalanarak yükü hareket ettiren kriko türüdür.
Elektrikli krikolar
Yükü kaldırırken elektrikten güç alan elektrikli kriko çeşitlerinin boyutları farklılık gösterebilir.
Kriko nasıl kullanılır?
Kriko kullanımı özellikle sürücüler tarafından bilinmesi gereken önemli bir detaydır. Uzun bir yolculukta ya da tek başınıza olduğunuzda çok tenha bir yerde lastiğiniz patlayabilir. Böyle durumlarda lastiği değiştirmek için tek yardımcınız kendiniz olacaksınız. Araçların kriko tertibatı genellikle bagaj bölümünde, yedek lastiğin olduğu stepne kısmında bulunur. Lastiği değiştirmek için en önemli kısım kriko yardımı ile aracı yükseltmektir. Hiçbir zaman karşılaşmamanızı umarak olası durumlar için krikoyu nasıl kullanmanız gerektiğini adımları ile anlatacağız.
- İlk olarak aracın kaymayacak olduğundan emin olarak düz bir zeminde bulundurun. Kayma tehlikesini olduğunuz düşünüyorsanız tekerlerin önüne takoz ya da taş koyarak engelleyebilirsiniz.
- Aracınızın ağırlık bilgilerine kullanım kılavuzunda ulaşarak, ağırlık merkezine uygun bir açı seçerek kaldırmanız gerekir.
- Doğru konumda olduğunuzu düşündüğünüz zaman ihtiyacınız olan yüksekliğe gelene kadar kolu çevirerek aracı yükseltebilirsiniz.
Eski tip manuel krikolarda kolu çevirirken çok dikkatli olmanızı öneririz.
Eğer yanınızda bulunan kriko hidrolik ya da elektrikli ise işiniz daha kolay olacaktır. Çıkrık kolları olduğu için hidrolik krikoları daha kolay kullanırsınız. Elektrikli olan krikoları çakmak yuvasına takarak çalıştırma imkanınız vardır.
Kriko nasıl çalışır?
Çok basit bir makine mantığıyla tasarlanmış olan krikoların çalışma prensipleri de oldukça basittir. Doğru uzunlukta kol kullanıldığında ve destek noktası doğru ayarlandığında, çok minik bir kuvvetle dahi büyük yük hareketleri gerçekleşir.
Fizik kurallarına göre Pascal Prensibi olarak adlandırılan ilkeden faydalanarak üretilen hidrolik kriko içerisinde tek yönde sıvı ileten vanalar ve birbirinden farklı çaplarda pistonlar bulunur. Kol hareket ettirildiğinde bir pistondan basınç diğer pistona içerisindeki sıvıyla aktarılır. Bu şekilde aracı yükseltecek olan kuvvet sağlanmış olur.
Vidalı krikolar nasıl çalışır?
Vidalı krikolarda, vidanın motor ya da el ile çevrilmesi sonucu dişli dönmektedir. Dönen bu dişli sayesinde vida yukarı-aşağı hareket etmektedir. Vidanın ilerleme hızı, çevirme hızına, dişlilerin diş sayısına ve vida adımına bağlıdır.
Araç krikosu nasıl çalışır?
Aracı düz bir konuma getirerek, kayma tehlikesi olmamasına dikkat edin. Krikoyu aracın uygun ağırlık merkezine yerleştirerek kolu çevirmeniz yeterli olacaktır.
Hidrolik kriko nasıl çalışır?
750 ml litre kadar yağ miktarı ve bir adet kola ihtiyacınız olacaktır. Diğer kriko çalışma prensiplerinde olduğu gibi, koldan yardım alıp çevirerek kaldırma işlemini gerçekleştirebilirsiz. Hidrolik krikolar bir insanın kaldırabileceği yükün 350 kat fazlasını kaldırabilir.
Elektrikli kriko nasıl çalışır?
Elektrikli krikolar, elektrikten güç alarak yük ağırlığını üstlenen bir yapıya sahiptir. Tüm krikolarda olduğu gibi ağırlık merkezi önemli bir noktadır. Doğru yerleştirdiğinizden emin olduğunuz zaman elektrik akımına izin vererek yük kaldırma işlemini yapabilirsiniz.
Otomerkezi.net olarak sizleri karşılabileceğiniz mağduriyetlere karşı bilgilendirmek bizleri mutlu ediyor. Otomerkezi.net’ten aldığınız araçlarda teslimat sırasında, kriko, stepne, ilk yardım çantası, yangın tüpü olması, olmaması durumunda eksikliğin giderilmesi hassasiyetle yaklaştığımız bir nokta. Güvenli bir sürüş deneyimi yaşamanız için yanınızdayız. Keyifli sürüşler! 🙂