Araç muayenesi; 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 34. maddesi gereğince zorunlu olan, trafiğe çıkan motorlu yada motorsuz taşıtların trafik ve yolcu güvenliğine uygun nitelikleri taşıyıp taşımadığının kontrol edilmesine denir. Bu süreç sayesinde trafikteki araçların mevcut kusurlarının giderilerek, sebep olabilecek kazalarının önüne geçilmektedir.
Araç muayenesi ne zaman yaptırılır?
Araç muayenelerinin geçerlilik süresi, kullandığınız aracın çeşidine göre değişiklik gösterir.
Aracınızı sıfır olarak aldıysanız ilk 3 sene muayene zorunluluğu olmaz. İlk muayeneden sonra ise 2 yılda bir aracınızı muayene ettirmeniz gerekecektir. Motosiklet sahibiyseniz yine aynı süre geçerli olacaktır. Aracınız lastik tekerlekli traktör ise 3 yaş sonrası ilk muayeneden 3 yılda 1 muayene gerekmektedir. Aracınız ticari ise 1 yaş sonrası her yıl muayene zorunludur. 2017 yılı itibariyle ruhsatlarda muayene geçerlilik tarihi yer almaktadır.
Araç muayenesi randevusu nasıl alınır? Araç muayenesi öncesi yapılması gerekenler nelerdir?
- İlk olarak TÜVTÜRK sitesinden online olarak ya da telefonla arayarak randevu almanız gerekiyor. Randevu almak için Tuvturk.com.tr web sitesini ziyaret edebilir ya da 0850 222 8888 numarayı arayarak rezervasyon talep edebilirsiniz.
- Aracınızın trafik cezası, OGS cezası gibi borçlarını mutlaka kontrol edin. Mevcutta borç varsa muayene işlemleri başlatılamaz.
- Egzoz emisyon ölçümünüz olmazsa aracınız muayene ağır kusurlu olarak değerlendirilir. Randevu almadan tüm istasyonlarda egzoz gazı emisyon ölçümünüz yapılır.
- Araç muayenesi sırasında, ruhsat, trafik sigortası, egzoz emisyon ölçümü kontrol belgeleri istenmektedir.
Araç muayenesi ücretleri ne kadar?
Araç muayenelerinde geçerli fiyat listesi;
Traktörler, motosikletler, motorlu bisikletler için; 174,64 TL
Otomobil, kamyonet, minibüs, özel taşıt, arazi aracı, römork ve yarı römorklar için; 342,20 TL
Kamyon, çekici, tanker ve otobüsler için; 462,56 TL.
Muayene istasyonlarında ödemeler nakit olarak kabul ediliyor olup, muayene süresi geçmiş her araç için, geciken ay süresinde %5 daha fazla ödeme tahsil edilir.
Araç muayenesine hangi durumlar engel olur?
- Aracın varsa; trafik cezası, paralı yol ya da gişe borçları.
- Aracın motorunda oluşan yakıt ve gaz kaçakları.
- Büyük araçlarda taşıtların yüksekliği.
- Muayenedeyken teknik olarak çalışmayan araç.
- Araca ait motor ve şase numaralarının okunamayacak halde olması.
TÜVTÜRK araç muayene durumu sorgulama nasıl yapılır?
Aracınızın muayene durumunu, ne zamana kadar trafikte tutabileceğinizi öğrenmek yine inter sitesinde mevcut oluyor. Araç muayene durumunu sorgulamak için linke tıklamanız ve ruhsat bilgisini girmeniz yeterli olacaktır. (https://www.turkiye.gov.tr/muayene-durum-sorgulama)
Araç muayenesi için hangi evraklar gerekmektedir?
Aracınızla birlikte muayene için istasyona gittiğinizde yanınızda bulunması gereken bazı belgeler mevcut. Bunlar; zorunlu trafik sigortası poliçesi, ruhsat, egzoz gazı ölçüm muayene belgesi gerekmektedir. Eğer aracı sahibi dışında biri muayeneye götürmüşse, götüren kişinin T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaport olmalıdır. Eğer muayene sırasında egzoz gazı ölçüm belgesi olmadığı tespit edilirse aracınız “ağır kusurlu” olarak raporlanacaktır.
Araç muayenesi için gerekli olan ekipmanlar nelerdir?
İlk yardım çantası;
Traktör, motosiklet ve motorlu bisikletler hariç her motorlu araçta bir adet ilk yardım çantası olmak zorunda. İçerisinde;

- Büyük sargı bezi 2 adet.
- Hidrofil gaz steril 1 adet.
- 3 adet üçgen sargı.
- 1 adet antiseptik solüsyon.
- 1 adet flaster.
- 10 adet çengelli iğne.
- 1 adet küçük makas.
- 1 adet esmark bandajı.
- 1 adet turnike.
- 10 adet yara bandı.
- 1 adet alüminyum yanık örtüsü.
- 2 çift tıbbi eldiven.
- 1 adet el feneri.
Üçgen reflektör;
Motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 2 adet olmak zorunda.
Yangın söndürme tüpü;
- Cinsi, kapasitesi ve sayısı araç sınıfına ve aracın kullanım amacına göre farklılık gösterir. Bunları sınıflandıracak olursak;
- Binek araçlarda, kamyonet ve minibüslerde 1 adet 1 kg.
- Yolcu kapasitesi 26’ya kadar olan otobüslerde 2 adet 2 kg.
- Yolcu kapasitesi 26’dan fazla olan otobüsler için toplam 6 kg. (Örneğin; 1 adet 4 kg ve 1 adet 2 kg, 3 adet 2 kg gibi)
- Azami ağırlığı 12 tondan küçük olan kamyonlar toplamda 4 kg.
- Azami ağırlığı 12 tondan büyük olan kamyonlar toplamda 6 kg.
- Araç tehlikeli madde taşıyorsa; toplamda 12 kg olmalıdır. Yangın söndürme cihazlarından biri 6 kg olması kaydıyla, sürücü ve motor kısmındaki yangınlar için en az 1 adet 2 kg bulunmalıdır.
- Araç tehlikeli madde taşıyor ve azami ağırlığı 7.500 kg ise, yangın söndürme cihazlarından biri 6 kg olması kaydıyla toplamda 8 kg bulunmalıdır.
- Ambulanslarda 2 adet 2 kg bulunmalıdır.
Stepne;
Motosiklet ve lastik tekerlekli traktörler hariç tüm araçlarda her zaman kullanıma hazır durumda bulunacaktır.
Araç sınıfına göre diğer zorunlu ekipmanlar şu şekildedir;
Taksi otomobillerde; taksi levhası, iç aydınlatma lambası ve kullanıma hazır taksimetre olmak zorundadır.
Otobüslerde; acil çıkışlar için kullanılan pencerelerin yanında en az bir adet kırma çekici, iç aydınlatma lambası ve tekerlek takozu olmak zorundadır.
Traktörlerde; yanıp sönen sarı ışıklı, dönerli ve flaşörlü uyarı lambası olmak zorundadır.
Yetki belgesi almış yolcu taşımacılığında kullanılan araçlarda her 10 koltuk için en az 1 adet boyun korsesi bulunmalıdır.
Araç muayenesi kapsamları nelerdir? Araç muayenesi nasıl yapılır?
- Araç muayene istasyonuna girdiğinde ilk olarak ruhsat ve araç bilgileri (yakıt türü, koltuk sayısı ve şasi numarası gibi veriler) karşılaştırılır.
- Fren sistemi ve fren test cihazı kontrolünde; ön ve arka aks fren sistemi sağ ve sol tekerleklerin fren kuvvet değerleri çıkarılır. Çıkan veriler sonucunda fren verimi minimum %50 oranında olmalıdır.
- Akü ve akü bağlantıları, aracın elektriksel aksamı kontrol edilir.
- Aracın alt ekipmanında oluşabilecek yağ ve yakıt kaçakları, sıvı, egzoz, ön ve arka aksların süspansiyon sistemi, hortumlar, fren sistemi, kablolar ve rekorlar kontrol edilir. Herhangi sızıntı, kaçak, hasar, paslanma olup olmadığı kontrol edilir.
- Aydınlatmalar görme ve görülme açısından trafikte büyük önem taşıdığı için tüm kontroller yapılır. Eğer varsa sis farlarının, kısa ve uzun farların ayarları yapılır.
Muayene sonuçları neyi ifade ediyor?
- Kusursuz: Araçta hiç kusur olmadığı bir sonraki muayeneye kadar trafikte bulunmasında bir sakınca olmadığı anlamına gelir.
- Hafif kusurlu: Trafikte bir sorun teşkil etmeyecek düzeyde hafif kusurlu olduğunu ve bir sonraki muayeneye kadar trafikte bulunmasında sakınca bulunmadığı anlamına gelir.
- Ağır kusurlu: Aracın trafiğe çıkmasına engel olacak kusurlar bulunduğu anlamına gelir. 30 gün içerisinde kusurları giderip tekrar aynı istasyona gittiğiniz takdirde 1 kez ücretsiz muayene imkanı sağlanır.
Muayenesiz araç kullanma cezası nedir?
Zamanı gelmesine rağmen muayenesi yapılmamış bir şekilde trafikte yer alan araçların cezası 291 TL’dir.
Muayenelere hangi günler gidilebilir?
Araç muayene istasyonları, sabah 08:30 ve akşam 17:30 arası hizmet vermektedir. Haftaiçi ve Cumartesi günleri de hizmet veren istasyonlarda öğle arası muayene yaptıracak vatandaşları etkilemez. Çalışanlara sunulan öğle molasında hizmet verilmeye devam edilir.
Egzoz muayenesi olmadan araç muayeneden geçer mi? Egzoz muayenesi günü geçerse ne olur?
Yeni düzenleme gelmeden önceden egzoz ölçümü olmayan araçlar “ağır kusurlu” sayılıyorlardı. Ulaştırma Bakanlığı tarafından getirilen yeni düzenlemeyle artık “hafif kusurlu” olarak muayeneden geçecekler. Muayeneden geçse de egzoz emisyon ölçümü olmamasının 2019 yılında belirlenen 1546 TL’lik bir para cezası var. Eğer ki aracınızın standartları dışında bir emisyona sahipseniz de bu cezanın ücreti 3093 TL oluyor.
Egzoz emisyon ölçümünü muayene istasyonlarında 65 TL karşılığında yaptırabilirsiniz.
Güneş yanığı olan ya da boyasız araçlar muayeneden geçer mi?
En çok akıllara takılan sorulardan birisi de aracın kaporta durumunun muayene etkileri. Güneş yanığı açısından ele alacak olursak bu konuyu; sonuç araçtaki deformasyonun boyutuna göre değişecektir. Tavanda kaputta araç rengini sorgulatacak kadar büyük yanıklar ve renk değişimleri yoksa araç “hafif kusurlu” olarak muayeneden geçer. Eğer gözle görülür renk farkları var ve büyük boyutlardaysa “ağır kusurlu” olarak değerlendirilir.
Araç Muayenesi̇ Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Araç muayenesi 1 gün gecikirse ne olur?
Muayene süresinin gecikmesi durumunda, muayene ücretinin %5 ücreti kadar gecikme cezası uygulanır. Muayene tarihi 1 gün dahi geçmiş olsa gecikme cezası kapsamında yer alır.
Plaka lambası muayeneden geçer mi?
Aracın muayeneden sorunsuz geçebilmesi için aydınlatma sistemlerinin de eksiksiz çalışıyor durumda olması gerekmektedir. Plaka aydınlatmasının da yeterli miktarda olması lazım. Yani aracın plakası hiç okunmayacak derecede ışıklar yanmıyorsa “ağır kusurlu” sayılabilir araç. Fakat aydınlatmada eksiklik olmasına rağmen plaka gözükecek şekildeyse “hafif kusurlu” olarak sayılabilir.
Lastiklerim birbirinden farklıysa muayeneden geçer mi?
- Lastik yüzeyinde iskelete kadar uzanan derin aşınmalar varsa,
- Araç üzerinden eksik sayıda lastik varsa,
- Araç lastiklerinin yanak kısmında oluşmuş balonlar varsa,
- Lastiklerde yırtık, kesik gibi tehlike arz eden deformeler mevcutsa,
- Lastik desenlerinde diş derinlikleri 1.6 mm altına inmişse,
- Farklı ebatta lastik takılmışsa,
- Lastik ve jant uyumlu değilse,
- Ağır vasıtalarda ek hareketli dingillerde lastik mevcut değilse,
- Yük kapasitesinden daha düşük lastik takılmışsa,
ağır kusurlu olarak belirlenecektir.
Lastiğinize batmış yabancı cisimler var fakat kullanılacak durumda ise, tehlikeye atmayacak deformeler mevcutsa “hafif kusurlu” olarak geçecektir.
Lastik markasının ve deseninin farklı olması ağır bir kusur değildir. Aracınız bu yüzden muayeneden kalmaz.
Comments 3