Global otomotiv piyasasında CUV (Crossover Utility Vehicle) adıyla anılan crossover taşıtlar; kompakt tasarım ve yerden yüksek yapılarıyla dikkatleri üzerine çekiyor. SUV modellerden farklı yapıya sahip bu araçlara, tüketicilerin isim karmaşası yaşamaması açısından 2008 senesinde “Crossover” şeklinde bir pazarlama terimi kullanılmış ve literatüre yerleşmiştir.
Crossover araçlar; SUV’lara kıyasla yalnızca iç alan konusunda dezavantajlı oluyorlar. Bunun dışında hafif ve çevik bir performansa sahip olan crossover, çok daha az yakıt tüketimi gerçekleştirmektedirler. Güvenlik konusunda geri kalmayan CUV, sürücülere gelişen teknolojiyle beraber güvenilir bir sürüş deneyimi sağlıyor. Genellikle 4×2 çekiş sistemine sahip olsalar da, lüks kategorilerinde 4×4 seçeneğine rastlamak mümkün. Dizel ya da benzinli seçenek sunulan taşıtların uygun bütçelerle sergilenmesi sektörde popülerliğini arttırıyor.
SUV araç nedir?
En uzun tabiriyle; pikap şasisi üzerine oturtulmuş, dört tekerlekten çekiş sistemine sahip station wagon araç anlamına gelen SUV, açılım olarak Sport Utility Vehicle (Spor Maksatlı Araç) anlamındadır. Üretiminden bugüne kadar ki amacı, daha çok insan taşımak; taşırken de arazi şartlarında zorlanmamaktır.
Crossover (CUV) ve SUV arasındaki farklar nelerdir?
Halk arasında konuşulurken SUV ve crossover modeller her ne kadar birbiriyle karıştırılsalar da, crossover araçları SUV’lardan ayıran en önemli noktası sahip olduğu şasidir. CUV araçlarda binek taşıtlarda kullanılan şasiler mevcuttur. SUV’larda ise arazi şartlarına uygun olan şasi sistemi kullanılmaktadır.
Yani özet ve net bir şekilde söyleyecek olursak; aracın CUV ya da SUV olduğuna, aracın motoruna ya da yerden yüksekliğine bakarak karar verilmez.
CUV’ların SUV’lardan farkları;
Genellikle binek taşıt şasilerinin üzerine inşa edilirler.
Moto hacimleri daha küçük olmakla birlikte önden çekişli olurlar.
Şehir içi kullanıma göre tasarlandıkları için, daha çok binek araç konfor ve özelliklerine sahiptirler.
Arazi şartlarına elverişli olmadıkları için, off-road yetileri çok iyi değildir.
Crossover araç modelleri nelerdir?
Ford Flex

Ford’un crossover modeli Flex; 7 kişilik koltuk kapasitesi sayesinde tüketicilerin oldukça dikkat çekmektedir.
Toyota C-HR

Yüksek teknolojik özelliklere sahip olmasıyla ve gelişmiş motor özellikleriyle dünya genelinde en çok tercih edilen crossover araçlardan biridir.
Honda CR-V

Orta büyüklüklerde hacimlere sahip olan CR-V; yüksek yol güvenlik önlemleriyle sürücülerin beğenisini kazanmaktadır.
Nissan QASHQAI

Ülkemizde sınıfının en çok tercih edilen araçlarından olan Qashqaı, dinamik tasarımıyla sürücülerin favori listesinde yer alıyor.
Peugeot 3008

Sürücü ihtiyaçlarına göre performansını arttıran 3008, tasarımı geniş hacmiyle tüketicinin ilgisini toplayan farklı bir crossover model.
Seat ATECA

Estetik görünüm, şık tasarım, geniş kapasite ile tüketicinin ilgisinin çekmeyi başarmış bir modeldir.
Subaru FORESTER

Tüm Subaru modellerinde olduğu gibi; Forester da hızlı ve tasarım çözümleri sayesinde dikkatleri üzerine çekiyor.
Mazda CX-5

Sürücülerin arasında “konforu önemseyenlerin” tercihi olarak nitelendirilmektedir.
Volvo CX70

Crossover piyasasında iddialı isme sahip olan CX70; zarif tasarımı ve yüksek teknolojik özelliklerini bir arada toplamıştır.
BMW X1

Lüks crossover seviyesinde olan X1, dinamik yapısıyla beğeni kazanmaktadır.
Otomerkezi.net olarak crossover araçları sizler için derledik. Unutmayın ki en güzel araç içinize sinen, ihtiyaçlarınızı karşılayan araçtır. Segment farketmeksizin, hayallerinizi ve ihtiyaçlarınız karşılayacak araba modelleri için; Otomerkezi.net web sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın. Keyifli sürüşler! 🙂