ESP; aracın en doğru şekilde manevra yapmasını, dayanıklılığın ve dengenin en üst seviyede olmasını sağlayan bir sistemdir. Gelişen teknoloji ile beraber, otomotiv mühendisliğinin yükselen ivmesinde, araç güvenlik sistemlerinin büyük adımlarının başında ESP sistemi geliyor. Otomobillerin kötü yol şartlarında olumsuz etkilenmelerini önlemek ve kazaların önüne geçmek için hazırlanmış sürüş güvenliğini artıran bir sistemdir. Anlamı “Electronic Stability Program” yani “Elektronik Stabilite Programı”dır. Sistemin en büyük özelliği “stabilite” adında gizli. Denge, sağlamlık ve kararlılık kavramlarını içinde barındıran bu terim, sürücünün yol ve araçla, aynı zamanda aracın da yol ile uyumlu olmasını sağlıyor. 2000’li yıllarda kendinden etkili bir şekilde bahsettiren bu sistem, 2014 yılı itibariyle Avrupa Birliği’nde satılan her araçta zorunlu hale gelmiştir. Bu sayede günümüzde araçların hemen hepsinin standart donanımlarında yer almaktadır.
ESP ilk olarak ne zaman kullanıldı?
İlk kullanımı 1995 yılında olan ve 2011 yılında dünya genelinde zorunlu hale gelen Elektronik Denge Programı, binek araçların %82’inde mevcut bir hale geldi. Yalnızca Avrupa Birliği’nde yaklaşık olarak 15.000 üzerinde hayatı kurtardığı düşünülmekte. Airbag ve emniyet kemeri ile aynı öneme sahip olan bu sistem, ilk olarak Bosch kaza araştırmacıları tarafından icat edilerek iş birliği ile birlikte 1995 yılında Daimler Mercedes Benz S Serisi araçlarda kullanılmaya başlandı.
ESP nasıl çalışır?
ESP sistemi yani bahsettiğimiz gibi Elektronik Stabilite Programı, sürücünün araca dair yaptığı tüm hareketleri ve araçtan beklentilerini analiz eder. Bu hareketlerde bir dengesizlik var ise, sürüş standartlarını korumak için ESP devreye girer. Bu durumlarda ESP tek başına çalışmaz. ABS (Kilitlenmeyi Önleyici Fren Sistemi), ASR (Patinaj Önleme Sistemi), TCS (Çekiş Kontrol Sistemi) ile organize çalışan ESP, hareket halindeyken aracı savrulma ya da kayma yaşamaması adına kontrol altında tutmak için; 5 farklı donanımla senkronize bir şekilde çalışarak tehlike sezdiği anda sensörler desteği ile tüm tekerleğin dönüşü algılanır ve kontrol altına alınır. Yani tekerlerin bir tanesinde meydana gelecek düşüş ya da artış, tekerin devrine ters etki ederek, tekere doğru ve dengeli bir dönüş sağlar. Buna bağlı olarak da aracın yol tutuşu daha iyi korunur. Özetle; virajlara sert bir giriş yapıldığında ya da düz yolda giderken karşılaştığınız engeller karşısında ani manevralar için tekerlere giden basınç sistemleri yardımıyla aracın dengede kalmasına sağlayarak, kazaların önüne geçilmesi hedeflenir.
ESP ne işe yarar?
Özellikle olumsuz yol şartlarında sürücü ve yolcular için hayati öneme sahip olan ESP, araçların savrulmasına engel olan bir teknolojik sistemdir. Aracın her bir tekerleğine ayrı basınç göndererek; tekerlek hız sensörü, direksiyon açı sensörü, yanal ivme sensörü, kontrol ünitesine sahip hidrolik ünite ile organize çalışarak bir çok parça ile sağlıklı ve kontrollü bir sürüş deneyimi sunar.
Seyir halinde olduğunuz sırada aracınızın önüne aniden bir canlı çıkabilir, yolda buzlanma oluşmuş olabilir ya da yolda bir bozulma ile karşılaşabilirsiniz. Tüm bu ihtimallere istinaden ESP, aracınızın savrulma ihtimaline karşı güvenliğinizi ve yol tutuşunu sağlıyor.
ESP arızalanırsa ne olur?
Aracınıza güçlü yol tutuşu sağlayan ESP sistemi, arızalı olduğu zaman maalesef savrulma sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Bu da aracın devrilmesine, yoldan çıkmasına varacak kazalara neden olabilir. Buna bağlı olarak çok önemli bir donanımdır. Araçların gösterge panelinde ESP işareti mevcuttur. Bu işaretin sürekli yanıyor olması ve hiç yanmaması bir sorun olduğuna işarettir. ayrıca ESP sistemi akü voltajına da duyarlı bir sistem olduğu için akü arızası tespit ettiğinde de panelde uyarı işareti verir. Bunun nezdinde uyarılara karşı hızlı bir şekilde kontrolleri yaptırmanız sürüş güvenliğiniz için önemlidir.
İkinci el araçlarda minik problemler karşılaşmanız muhtemel. Asıl önemli nokta aracı aldığınız kişiden yana araç hakkındaki bilgi aktarımının şeffaf olması. Bizler bu şeffaf bilgilerimizi ekspertiz, kilometre, motor ve mekanik garantisi ile sağlıyoruz. Otomerkezi.net’ten alacağınız her araçta öncelikle güvenliğinizi sonrasında da memnuniyetinizi ilk sırada tutuyoreuz. Keyifli sürüşler dileriz! 🙂