Otomobillerde bulunan araç çalıştırma (kontak) sistemine takılan elektronik devreye İmmobilizer denir. Bir parçası kontak anahtarın içinde bulunur ve bu parça tamamlanmadan motor çalışmaz. Bu nedenle Immobilizer olan araçların çalınmaları çok zordur çünkü; bu elektronik devreye sahip otomobillere “düz kontak” yapılamaz. Immobilizer çoğu zaman anahtarla birleştirilse de, farklı otomobil firmaları değişik tekniklere yönelebilmektedir. Örnek verecek olursak; Citroen Saxo modeli, Immobilizer’ın bir parçasını anahtara yerleştirmek yerine, şifre sistemi olan bir klavyeye yerleştirmiştir. Bu sayede motorda bulunan elektronik kilidin açılması yalnızca şifre girilmesiyle mümkündür. Immobilizer’ın kilitlediği sistem arabalar arasında farklıdır. Teknik olarak aracın yakıt ve ateşleme sistemini devre dışı bırakan bu elektronik sistem; bazı markalarda ateşleme sistemini kilitlerken, bazılarında gaz sistemini kilitler. Her ikisinin kilitlenmesini sağlayan markalar da mevcuttur. Bu sistem sayesinde otomobil hırsızlığının %90 oranında düşüş yaşadığı gözlemlenmiştir. Buna bağlı olarak; İngiltere, Avusturalya ve Kanada’da Immobilizer zorunlu hale gelmiştir.
İmmobilizer Nedir?
Günümüzde araba hırsızlıklarına karşı büyük önlem olan bu sistem, 1944 yılında Frank Marugg tarafından icat edilmiştir. Ülkemizde halk tabiriyle çipli oto anahtar sistemi olarak da kullanılmaktadır. Immobilizer devrede olduğu sürece aracınızın hareket etmesi imkansız bir hale geliyor.
Bu elektronik sistem teknik olarak 4 farklı maddeden oluşuyor. Kontak bileziği diye de bilinen anten, kısa ECU olarak bilinen elektronik kontrol ünitesi, transponder ve immobilizer kutusu. Immobilizer anahtar kontağa sokulduğu zaman içerisinde yer alan çip antenden enerji alır ve aktif hale gelir. Kutu ile bağlantı kurulur, bu sırada kutu transponderden aldığı bilgi ile yeni bir kod oluşturur. Oluşturduğu kodu ECU’ya iletir. Bu sırada ECU’da aynı süreci uyguluyor olacaktır. Eğer ECU kodu doğrularsa, ateşleme ve yakıt sistemi çalışacaktır. Aktarırken kulağa uzun bir zaman dilimi gibi gelse de saniyenin neredeyse 10’da 1’i kadar bir sürede işlem gerçekleşmektedir.
İmmobilizer Ne İşe Yarar?
Bu sorunun tek ve en büyük cevabı, araç çalınmasına karşı alınmış büyük bir önlem olacaktır. Immobilizer bulunan araçlarda, ön camda minik bir ışık yanıp sönmektedir. Bu dışarıdan da görülen bir uyarı niteliğindedir ve olası hırsızlık durumlarında hırsız; aracınıza düz kontak yapamayacağını bildiği için, yaklaşmayacaktır bile.
Immobilizer Arızası Olursa Ne Yapılmalı?
Immobilizer arızası çok fazla görülen bir durum olmasa da, bazen bu tarz olumsuzluklar yaşanmaktadır. Yaşanan olumsuzlukların sebebi genellikle çiplerden kaynaklanmaktadır. Böyle bir arıza durumu yaşandığında ön camda bulunduğundan bahsettiğimiz led, çok hızlı bir şekilde yanıp sönmektedir. Bazı araçlarda immobilizer için özellikle konulmuş, arıza durumunda sinyal veren bir ekran ışığı mevcuttur. Karşılaşabileceğiniz bu durumda öncelikle mevcut yedek anahtarınızla aracınızı çalıştırmayı deneyin. Çalışması durumunda yakın bir oto servise giderek, immobilizer anahtarınızın tamiratını gerçekleştirebilirsiniz.