Kasko; motorlu taşıtınızın sizin iradeniz dışında yangın, doğal afet, motorlu taşıt hırsızlığı, başkası tarafından zarara uğraması gibi poliçenizde belirtilen risklerle karşılaşması durumunda, sigortalıya tazminat ödenmesi için yapılan isteğe bağlı bir sigorta türüdür.
Kasko Sigortası Çeşitleri Nelerdir?
Dar Kasko
Şartnamesinde belirtilen ana teminat maddelerinden yüzeysel olarak sadece bir kısmını içeren poliçe çeşididir. Bu poliçe türü genel olarak taşıt sahipleri ve sigorta firmaları tarafından tercih edilmemektedir. Bunun sebebi bir çok hususu kapsamamasıdır. Fakat aracınız sürekli garajda duruyorsa, yaşadığınız yer çok güvenli ise ve de aracınızın maddi değeri çok yüksek değilse; poliçeyi iyice okuyup, koşulların size uyarlığını kontrol ederek tercih edebilirsiniz.
Genişletilmiş Kasko
Şartnamesinde belirtilen genel teminat gruplarının tamamı ve ek teminat için uygun olan bir poliçe çeşididir. Genellikle sigorta şirketleri ve taşıt sahipleri tarafından genişletilmiş kasko tercih edilir. Özellikle bulunduğumuz coğrafyada meydana gelebilecek olayların bir çoğunu kapsamaktadır. Ülkemizde zaman zaman yaşanmakta olan dolu felaketini de muhakkak teminatınızda okumanızda fayda var. Bazı sigorta firmaları tarafından bu madde göz ardı edilmektedir. Siz ne kadar genişletilmiş kasko yaptırmış olsanız da bu maddeyi kapsamıyor olabilir.
Tam (Full + Full) Kasko
Şartnamesinde belirtilen genel maddelerin tamamını ve onun dışında diğer tüm risk faktörlerini kapsayan bir poliçe çeşididir.
Trafik sigortası ve kasko sigortası arasındaki farklar nelerdir?
Bu iki sigorta çeşidi arasındaki en temel fark, trafik sigortası zorunlu olup, kasko sigortası isteğe bağlıdır. Zorunlu trafik sigortası olası kaza durumlarında karşı tarafata oluşabilecek hasarlı kapsarken, kasko sigortası kendi aracınızda oluşabilecek olan hasarları karşılar.
Kasko Sigortası Neleri Kapsar?
Kasko sigortası isteğe bağlı bir sigorta türü olduğu için, aracın yanması, çalınması gibi standart teminatlar dışında taşıt sahibinin dilediği teminatlar ile genişletilebilir. Yani kasko sigortasının kapsamnıı siz seçebilirsiniz. Poliçede aksi belirtilmediği sürece kasko sadece Türkiye sınırlarında geçerlidir.
Deprem ve Yanardağ Püskürmesi Teminatı: Doğal afetler içinde bulunan deprem ve yanardağ püskürmesinden dolayı oluşabilecek hasarlar teminat altına alınır.
Sel ve Su Baskını Teminatı: Sel ve su baskını ile oluşan zararlar bu teminat kapsamında ödeniyor olacaktır.
Diğer Doğal Afet Teminatı: Su baskını ve deprem dışında oluşabilecek olan dolu, toprak kayması, yıldırım, fırtına gibi doğal afetlerden kaynaklı oluşan hasarlara karşı teminat altına alır.
Terör Teminatı: Grev, kargaşalık hali, halk hareketleri, terör gibi durumlarda aracınızda oluşabilecek olan hasarları karşılamak amacıyla yapılan teminattır.
Eskime Teminatı: Aracın oluşan hasar sonrasında yenilenecek olan eski parçalarının yerine herhangi bir ücret ödemeden yerine yeni parçalarının takılmasını sağlayan teminattır.
Kullanım Gelir Kaybı Teminatı: Aracın hasar sonrası kullanılamaması durumunda şehir içinde taksi ya da kiralık araç gibi ulaşım giderlerinin belirli limitler dahilinde karşılanmasını sağlayan teminattır.
Alevsiz Yangın Teminatı: Sigara ve benzeri maddelerin koltuk, döşeme gibi araç içindeki ekipmana temasıyla meydana gelen yangın dışında oluşan zararlar bu teminat kapsamında karşılanır.
Ferdi Kaza Teminatı: Oluşan kaza sonucunda araçta bulunanların vefat etmeleri halinde kanuni varislerine, kalıcı sakat kalmaları halinde ise kendilerine poliçede yazılı limitlerle tazminat ödenecek güvenceyi sağlayan teminattır.
Tedavi Teminatı: Sigortalı araç ile yapılan kazalarda araçta bulunan kişilerin belirli limitle tedavilerinin karşılanmasını sağlayan teminattır.
Çekme/Çekilme Teminatı: Kurallara uymayan ve yetki sahibi olmayan kişiler tarafından aracın çekilmesi durumunda oluşan masrafları karşılayan teminattır.
Asıl Anahtar ile Aracın Çalınması Teminatı: Sigortalı araç sahibini tehdit ederek ya da zor kullanarak anahtarın ele geçirilmesi, ev ya da iş yeri gibi kapalı alanlarını zorlayarak anahtarının alınması, restoran, otopark gibi yerlerde valeye aracın emanet edilmesi sonucu aracın çalınması sonucu oluşan masrafları karşılayan teminattır.
Kemirgen veya Diğer Hayvanların Vereceği Zarar Teminatı: Kemirme ihtimali yüksek ya da diğer hayvanların aracın elektriksel aksamında, motorunda, mekanik kısmında meydana gelebilecek olan hasarları karşılayan teminattır. Teminata, araç sahibi tarafındana rabaya alınan ya da evcil hayvanlar dahil değildir.
Kilit Sistemi Teminatı: Aracın başkası tarafından çalınması halinde kilit sisteminde oluşabilecek olan masrafları karşılayan teminattır.
Yanlış Akaryakıt Dolumu Teminatı: Akaryakıt istasyonunuzda pomoacı tarafındana racınıza kasıtlı ya da yanlışlıkla farklı yakıt doldurulması sonucu aracınızda oluşabilecek masrafların karşılanmasını sağlayan teminattır.
Mini ve Midi Onarım Teminatı: İç döşeme tamiri, cam, boya, plastik parça, boyasız göçük düzeltme, jant değişimi; ölçüsü ve limiti belirlenmiş mini onarım teminatına dahildir. Midi onarım teminatı ise araçta oluşan hasarın boyutunu sorgulamaksızın parça değişimi ve onarımdır.
Kasko Sigortasının Avantajları Nelerdir?
Tüm bahsettiğimiz teminatlar kapsamında, size çekici hizmeti sunarak kaza sonucu oluşabilecek olan hasarları karşılar. Aracınızın hasarları giderileceği sürede anlaştığınız teminata göre size yedek araç temin ederek, sizi mağdur etmez. Ayrıca teminatlara eklenen sağlık hizmetleri sayesinde, kazada oluşabilecek yaralanma, ölüm gibi durumlarda sigorta şirketi tarafından size destek çıkılacaktır.
Kasko sigortasına dahil olmayan haller nelerdir? Kasko sigortası hangi durumları karşılamaz?
Temel ya da genişletilmiş kasko yaptırmış olsanız bile bazı durumlar kasko sigortası kapsamında kesinlikle yer almaz. Bu halleri inceleyecek olursak;
- Alkol, uyuşturucu, uyarıcı gibi maddelerin tesiri altındayken karşılaşılan kaza ve hasarlar,
- Sürücü belgesi olmayan kişi tarafından aracın kullanılması sırasında oluşan kaza ve hasarlar,
- Savaş, nükleer tehlike gibi olağanüstü durumlarda oluşan kaza ve hasarlar,
- Araca rutin olarak yapılması zorunlu bakımların aksatılmasından dolayı oluşan hasar ve kazalar,
- Aracın Orjinalliğini bozacak şekilde, sonradan yapılan değişimlerden kaynaklı kaza ve hasarlar,
- Aracın kendi gücü ve kullanan kişi ile girebileceği hava ve deniz taşımacılığı sırasında oluşan kaza ve hasarlar. Bunlara ruhsatlı tren ve gemi seferleri dahil değildir.)
Kasko sigortası poliçe teminatı ne zaman başlar? Kasko sigortası ne zaman biter? Kasko sigortası her yıl yenilenir mi?
Poliçede başlama ve bitiş tarihi olarak belirtilen günlerde; öğlen 12:00’de başlar ve yine bitiş tarihinde öğlen 12:00’de son bulur. Kasko sigortası devam ettirilmediği sürece 1 yıllık bir süreyi kapsar. Kasko sigortanızı 1 yıl sonra bittiği takdirde, kasko kapsamında olması için yenilemeniz gerekmektedir.
Kasko sigortasında hangi servisler vardır? Özel ve yetkili servis nedir? Anlaşmalı ve anlaşmasız servisler arasındaki fark nedir?
Özel servis; özel teşebbüsle oto ustaları tarafından işletilen servislerdir. Sanayideki tamirhaneler bunlara örnek olabilir.
Yetkili servis; otomotiv üreticileri tarafından lisanslı olarak işletilen servislerdir. Sıfır araç satan bayilerin, sattıkları marka araçlara sundukları servis hizmetini yetkili servise örnek gösterebiliriz.
Farklarına göz atacak olursak;
- Yetkili servisin işçilik saat ücreti daha pahalı olup, özel servisin daha uygundur.
- Yetkili servis orjinal yedek parça kullanır, fiyatları daha pahalıdır. Özel servis hem orjinal hem de yan sanayi yedek parça kullanır. Fiyatları da ya aynıdır ya da daha uygundur.
- Yetkili serviste motor elektroniği bilgisi daha fazladır. Bunun sebebi; yeni teknolojilerden, yeni nesil motorlardan sistematik olarak güncel bir şekilde haberdarlardır ve eğitimini alırlar. Özel servislerin ise yeni teknolojilere erişimleri sınırlıdır ve araç modeline hakim olabilmeleri zaman alır.
- Yetkili servislerde size sorulmadan gereksiz yere parça değişimleri yaşanmaz, değiştirilen her parça faturaya yansıtıldığı için kesindir. Fakat özel servislerde kesin olmama ihtimaliyle karşılaşabilirsiniz.
- Yetkili servisler özel bazı durumlar dışında tamire çok sıcak bakmazlar ve uğraşmak yerine parçayı değiştirirler. Özel servisler ise mümkün ise mutlaka tamir seçeneğini tercih ederler.
Sigorta şirketleri özel ya da yetkili olarak ayırmaksızın servisler ile anlaşabilmektedirler. Anlaşmalı servisler birden fazla hizmeti ücretsiz sunabilmektedirler. Anlaşamsız servislerde ise işlem yaptırılırken çıkan masrafları sigortalı öder. Eğer anlaşmalı servise gittiyseniz, eksper çağırılması, dosya takibi gibi işlemleri servis gerçekleştirir. Bu serviste sigortalının herhangi bir ödeme yapmasına gerek yoktur.Yalnızca aracınızı teslim alırken teslim alma formuna sigortalı olarak imza atmanız yeterlidir. Fakat anlaşmasız servislerde tüm bu, işlemlerin yapılması sigortalı tarafından gerçekleştirilir.
Hasarım olduğunda ne yapmalıyım? Hasar ihbarında gerekli belgeler nelerdir?
Çarpma – Çarpışma Hasarında Yapmanız Gerekenler
- Hasarınızı kaza tespit tutanağıyla ya da zabıt tutarak belgeleyin.
- Aracınızı kasko sigortası yaptırdığınız şirketi arayarak dilediğiniz servise götürün.
- Evraklarınızı servise teslim edin.
- Açılan hasar dosyanızı takip edin.
Gerekli Evraklar
- Maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı veya kaza zabıtı. (Zabıt yoksa da sürücünün detaylı beyanı)
- Zabıt var ise tasdikli alkol raporu.
- Zabıt yok ise karşı tarafın kusurunu kabul ettiğini belirten beyan.
- Ruhsat fotokopisi.
- Ehliyet fotokopisi.
- Aracın hasar fotoğrafları.
- Olay yeri fotoğrafları.
- Ruhsat sahibine ait IBAN NO.
Kazanız 20.000 TL üzerindeyse yukarıdakilere ek olarak;
Gerçek kişilerde;
- Nüfus cüzdanı fotokopisi veya T.C. kimlik numarası yazılı ehliyet fotokopisi, üzerinde sigortalının ikamet adresi, telefon bilgisi ve imzası bulunacak şekilde.
Tüzel kişilerde;
- Ticari Sicil Gazetesi
- İmza Sirküleri
- Vergi Levhası
- Faaliyet Belgesi
- İmza yetkililerinin nüfus cüzdan fotokopisi
Eğer aracınız Pert Hasarlı ise yukarıdakilere ek olarak;
- Noter tasdikli satış vekaleti
- Ruhsat aslını trafik ve tescil yaprakları dahil
- Araç plakaları araç üzerinden alınıp kesinlikle gönderilmelidir.
- Yedek anahtarları teslim edilmeli, kontak anahtarlar araç üzerinde kalmalıdır.
Araç Çalınma Hasarlarında Yapmanız Gerekenler
- Aracın çalındığına dair en hızlı şekilde zabıt tutturup olayı belgeleyin.
- Olay günü, poliçeniz ile birlikte karakol müracaat tutanağını sigortacınıza gönderip çalıntı bildiriminde bulunun.
- Evraklarınızı sigortacınıza teslim edin.
- Adınıza açılan çalıntı dosyasını takip edin.
Araç Çalınma Durumunda Gerekli Evraklar
- Karakol müracaat tutanağının tasdikli örneği
- Oto Hırsızlık Masası’ndan bulunamadı yazısı tasdikli örneği
- Çalıntı kaşeli ruhsat aslı, ruhsatın aslının alınamadığı durumlarda ise ilgili şubeden çalıntı belgesi.
- Vergi dairesinden ilişik kesme yazısı
- Maliye’den kaydın silindiğine dair yazının tasdikli örneği
- Aracın asıl ve yedek anahtarı
- Aracın üzerinde rehin, haciz gibi borçlar varsa araç sahibi tarafından kaldırılması
- Ruhsat sahibine ait IBAN NO
- Araç üzerinde OGS veya HGS varsa iptal edildiğine dair ilgili bankalardan iptaline ilişik yazı.
Hasar tespiti nasıl yapılır?
Maddi hasarlı trafik kazalarında, kaza tespit tutanağı tutulması gerekmektedir. Araçta oluşan hasar en geç 5 iş günü içinde sigortacıya bildirilmelidir. Gerekli belgeler sigorta şirketine iletilir ve gerekli incelemeler sigortacı tarafından yapıldıktan sonra kasko ücreti sigortalıya ödenir.
Kasko sigortası nasıl hesaplanır?
Kasko sigortası fiyat hesaplaması hususunda birden fazla etken vardır. Bunlar; aracın markası, modeli, donanım paketi, yılı, esktra aksesuarları ve motor hacmidir. Bunun yanı sıra araç sahibinin ehliyet süresi, kaza geçmişi ve aracın bulunduğu il de etkendir.
Bizlerde Otomerkezi ailesi olarak sunduğumuz araç hizmetlerini kasko sigortası ile daha güvenli hale getiriyoruz. Sizlere olası kazalarınıza karşı 7/24 hizmet veren sigorta ekibimiz en uygun fiyat garantisiyle yanınızda. Sizler de en uygun fiyatlı kasko sigortası için Enkar Sigorta web sitemizi ziyaret ederek ulaşabilirsiniz. Otomerkezi ailesi güvenli yolculuklar diler 🙂
Comments 3