Belirli periyotlarla yapılan yağ değişimi, motorun temiz kalmasını sağlar. Yakıt ve hava yoluyla motora ulaşan partikül, kir ve tortular yağ filtresi tarafından temizlenir. Ancak zaman içerisinde kirlenen yağın arındırılması zorlaşır. Yoğunluğunu ve özelliklerini yitiren yağ, metal yüzeylerde aşınma, ısınma ve çizik oluşumuna neden olur. Bu nedenle de yağ değişimi motor sağlığı için hayati derecede önem taşımaktadır.
Motor yağı ne zaman değiştirilmeli? Motor yağı kaç senede bir veya kaç kilometrede bir değiştirilmeli?
Motor yağının belirli periyotlarla yenilenmesi gerekmektedir. Bu değişim yapılırken aracın yakıt türü, taşıtın kullanım alanı ve iklim koşulları gibi faktörleri göz önünde bulundurmakta fayda vardır. Dizel, benzin ya da LPG’li araç çeşitlerinde periyot olarak farklılık olmakla birlikte 5.000 – 15.000 km’de bir yağ değişimi yapılması gerekmektedir. Motor yağı değişim kartları size zaman dilimi olarak yardımcı olacaktır. Motor kaputu altında, şasi üzerinde ya da motor bloğu çevresinde bulunan yağ değişim kartında aracınıza uygun yağ türü yer almaktadır.
Motor yağı seçerken nelere dikkat edilmeli?
Seçilecek olan motor yağının aracınıza uygun olup olmadığına mutlaka dikkat etmelisiniz. Motor yağının performansını ve kalitesini ACEA ve API değerlerine bakarak kontrol edebilirsiniz. Otomobilin özelliği, yakıt türü, motor hacmi, motor yapısı, ve üretim yılı gibi detaylara uygun olan motor yağını seçmelisiniz.
Motor yağı seçimi nasıl yapılır?
Motorun aracımızın en önemli aksamlarından biri olduğunu hepimiz biliyoruz. Yağ değişiminde de oldukça hassas davranmamız gerekir. Bu değişimde dikkat edilmesi gereken 3 önemli husus vardır. Bunlar;
- Aracınızın teknik özelliğine dikkat etmelisiniz. Yüksek devirde çalışan araçlarda yağ boşluğu oldukça azdır. Bu sebeple SAE numarasının düşük olduğu motor yağlarını seçmeniz gerekmektedir.
- Aracınızın modeline dikkat etmelisiniz. Dizel araçlarda CJ-4 seri yağları kullanmalısınız. Benzinli araçlar için SL kodlu yağları seçmelisiniz.
- Hava sıcaklığını da mutlaka göz önünde bulundurmalısınız. Motor yağlarının kullanım sıcaklığı bulunmaktadır. Bunun için bir uzmandan yardım almanız sağlıklı olacaktır. Kısaca betimleyecek olursak;
- -8 ve -30 sıcaklık için: SAE 5W-20 yağlar
- -30 ve 16 sıcaklık için: SAE 5W-30 yağlar
- -18 ve 16 sıcaklık için: SAE 10W yağlar
- -18 ve 40 sıcaklık için: SAE 10W-30 yağlar tercih edilmelidir.
Motor yağı değiştirilmezse ne olur?
Motor yağı kullanıldıkça içeriği bozulur, yıpranır ve kirlenir. Bu sebeple motor yağı yüzeyde yeterince tutanamayacağı için iyi bir şekilde yağlayamaz. Buna bağlı olarak motor bloğu aşırı düzeyde ısınır. Isıya bağlı olarak yüksek oranda nem oluşacaktır ve bu nem motor ömrünü kısaltır. Zaman içerisinde oluşacak olan tortular her ne kadar yağ filtresinde süzülmüş olsa da; mikro parçacıklar şeklinde birikim yaparak motor yatağı ve pistonlarda aşınmalara neden olur. Aşınma süresine yüksek oranda etki eden eski motor yağı; mekanik sorunlara sebep olarak motorun yüksek sesli çalışmasına neden olur.
Motor yağı çoksa ne olur?
Motor yağında dikkat etmemiz gereken bir nokta, koyduğumuz yağın miktarıdır. Gerekenden 100 – 150 ml fazla yağ koymak bir zarar vermez. Motor tahliye mekanizması bunun tahliyesini yapar. Fakat bu fazlalık litrelere ulaşırsa yağ basıncında artış olacağı için yağ keçelerinde sızdırma ve kaçaklara neden olur. Ayrıca bu basınç filtre ve pompalarda arızalara sebep olabilir. Fazla olan yağ, piston, sekman ve piston kolları üzerinde gerilimi arttıracağı için motorda kalıcı hasarlar bırakabilir. Performans kötü etkilenebilir çünkü; yanma odasına yağ kaçakları olabilir. Araç rahat çalışamayacağı için hararet yapabilir ve ciddi sorunları beraberinde getirir. Fazla yağın sebep olacağı fazla basınç çekiş düşmesine sebep olur.
Motor yağı kalınsa ne olur?
Aracınızın motor yağını değiştirirken aracınıza uygun olan yağı seçmeniz önemli bir husustur. Bu nedenle motorunuza uygun yağ seçmediğiniz takdirde, yani motor yağı kalın olduğu zaman yağ yüzeylerin arasına giremeyecektir ve motorunuz yağsız kalacaktır. Bu da aracınızda piston ve krank hasarlarına neden olabilmektedir.
Motor yağı değişimi aracın performansını arttırır mı?
Motor yağını düzenli periyotlarda değiştirmek araç performansını etkileyen önemli hususlar arasında yer alır. Pistonlar, segmanlar, motor yatağı, silindir duvarları gibi ana parçalar, motor içinde metal sürtünmesini önlemek için yağlanmaya ihtiyaç duyar. Buna bağlı olarak da motorun aşırı ısınması engellenir. Bu hareketli parçalar daha rahat çalışacağı için hem çekim gücü, hem de performansta yüksek oranda artış gözlemlenmektedir. Akabinde motor daha sessiz ve saha sağlıklı çalışacaktır.
Motor yağını kendimiz değiştirebilir miyiz?
Motor yağı değişimi için uygun ortam ve ekipmanlar gerekmektedir. Bu ortam muayene istasyonlarındaki gibi bir çukurdan yararlanılarak ya da aracı lifte kaldırarak veya kriko ile yükseltilerek değişim yapılabilmektedir. Değişim sırasında motorun tamamen soğumuş olması gerekmektedir. Motor soğuduktan sonra yağ karteri üzerinde bulunan tıpa açılarak eskiyen yağ geniş bir hazneye boşaltılır. Yağ akıtıldıktan sonra filtre aparatı yardımıyla yağ filtresi de sökülerek değişimi sağlanır. Filtre değişiminin ardından motora uygun olan ürün yağ çubuğu çekilerek motora dökülür. Kullanıma bağlı olarak hava filtresinin de değişimi sağlanabilmektedir. Bu sayede tüm süreç tamamlanmaktadır. Gerekli olan ortam ve ekipman tamamlandığı takdirde yağ değişimini kendiniz de yapabilirsiniz. Tabii ki bu süreci sorunsuz atlatmak için benzinlik ya da oto servislerden destek almakta fayda var! 🙂
Motor yağ çubuğu neresinde olmalı?
Motor aksamında çoğunlukla sarı renkte, bir elin işaret parmağının girebileceği büyüklükte bir parça bulunur. Bu parçayı çektiğiniz takdirde kolayca çıkacaktır. Çıkardıktan sonra çubuğu güzelce silip tekrar takarsanız yerine; bulunan yağ miktarı kadar bir boyanma yaşayacaktır. Bu boyalanma minimum ve maksimum seviye işaretlerinin arasında ise, motor yağ oranı normaldir.
Aracın motor yağı eksik olursa ne olur?
Aracın motor yağında ciddi oranda bir azalma olursa, motor aksamında meydana gelecek aşınma ve motorun yeterince soğutulmaması sebebiyle piston hasarları, krank hasarları veya silindir kapağı arızaları oluşmaktadır. Bu nedenle motor yağı değişimlerine periyodik olarak dikkat etmeniz gerekmektedir.
Yağ yakan araca hangi motor yağı kullanılır?
Motor yağı hakkında karşılaşılan bir diğer konu aracın yağ yakmasıdır. Bununla alakalı herkesin bildiği 2 farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlardan birincisi; motor yağını kalınlaştırmak yani; 10/60 gibi tam sentetik bir yağ kullanmaktır. Her zaman işe yaramasa da çözüm bulmuş sürücüler mevcuttur. İkinci olarak ise; motor yağ katkısı kullanmak. Yeni yağ yakmaya başlayan motorlarda işe yarayan bir yöntemdir. İleri düzey yağ yakması olan araçlarda maalesef işe yaramamaktadır. Kesin çözüm ise; motoru indirip, segman veya subap problem hangisindeyse onarılmasıdır.
Motorun yağ yaktığı nasıl anlaşılır?
Aracın yağ yaktığını anlamak için egzozdan çıkan dumanı kontrol etmemiz gerekmektedir. Her egzoz dumanı renginin bir anlamı mutlaka bulunmaktadır. Eğer aracınızdan özellikle mavi yer yer gri de olmak üzere duman çıkıyorsa motorunuzun yağ yaktığı anlamında gelmektedir. Motor kapağı açıldığı zaman hava üflüyorsa yağ yaktığı anlamına gelebilmektedir. Bu sayede pistonların aşınıp aşınmadığını da anlayabilirsiniz. Bunlara dikkat ettiğiniz zaman şüphe duyuyorsanız; kontak kapalıyken motor çubuğu sayesinde kontrol edebilirsiniz. Önerilen yağ seviye aralığında değilse motor yağı seviyenizi müdahale etmelisiniz.
Motorun yağ yakması nasıl önlenir?
Motorun yağ yakması genellikle yağdan kaynaklı olmadığı için katkı maddesi kullanmak etkili bir yöntem olmamaktadır. Daha çok yağ yakma problemi aksamlardan kaynaklı olabilmektedir.
Motor yağı yakımının önüne geçmek için periyodik olarak motor yağı kontrolünü yapmak ve aracı yüksek devirde kullanmamak faydanıza olacaktır. Ve 2 kontrol arasında Örnek olarak 750 ml yağ tüketilmişse bir sonraki kontrolde de bu miktara yakın bir tüketim olup olmadığını kontrol edin.
Bu kontrollere dikkat etmezseniz ve motor yağ yakarsa maalesef bu durum sizlere daha büyük problem olarak geri dönebilmektedir.