Plaka tüm Türkiye ve dünyada, motorlu taşıtlara verilen numara ve harflerdir. 30 km’den fazla hız yapan tüm araçlara her zaman görünür durumda olması şartıyla konulmuştur. Plaka sıralaması her ülkede farklılık göstermektedir. Plakalar aracın kimliği sayılmaktadır ve plaka sayesinde birçok işleminizi kolayca yapabilirsiniz.
Plaka Nasıl Alınır?
Çoğu insanın hayalini araba alma isteği süsler. Hayallere ulaşıp araba almakla bitmiyor tabii ki bu işler. Aracınıza sahip olduktan sonra aracınızın kimliğini yani plakasını almak kalıyor. Plaka çıkarma işlemi trafikte rutin bir eylem olduğu için; tamamlamak uzun sürmüyor ve araç sahiplerinden yüksek bir ücret talep edilmiyor. Fakat araç sahibi özel plaka istiyorsa, bu işlem biraz daha zor hale gelebiliyor ve orantılı olarak ücretler artabiliyor.
Plaka değişimi, ikinci el araç satın alırken yapılması gereken bir işlemdir; plaka yenileme işlemi ile karıştırılmaması gerekir. Plaka değişimi; ikinci el bir araç aldığınızda ya da farklı bir şehre taşındığınız zaman oluşan bilgi değişikliği sebebiyle yapılır. Plaka yenileme ise; okunmayan, zarar görmüş ya da yıpranmış plakalarda yapılır.
Plaka Yenileme Nedir?
Plaka yenilemek için, ön-arka plakalar, araç ruhsatı ve kimlik belgesi ile birlikte notere giderek yenileme talebinde bulunun. Size verilen plaka basım talep belgesi ve araç ruhsatı ile birlikte Şoförler Esnaf Odasına giderek yeni plakanızı, basım ücretini ödeyerek alabilirsiniz.
Plaka yenileme ücreti olarak; notere 34 TL ve plaka basım yerine 50 TL verilmektedir.
Plaka Değiştirme Nedir? Nasıl Yapılır?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi; plaka değiştirme işlemi ikinci el araç sahibi olduğunuzda ya da farklı şehre taşındığınız zaman oluşan ikamet değişikliğinden dolayı yapılmaktadır. Peki bu değişiklik sırasında nasıl bir yol izlemeniz gerekmektedir? Hemen yazımızın devamında bahsedelim.
Plaka Değişikliği İçin Gerekli Evraklar
- Nüfus cüzdanı ya da Kimlik Kartı (TCKN yazması zorunludur.)
- Aracın eski trafik belgeleri ve plakası.
- Zorunlu trafik sigortasına ait poliçe.
- Noter satış ya da geçici tescil belgesinin aslı veya fotokopisi.
- Şoförler odasından alınan nail dosyası
- MTV borcunun ödendiğine dair belge.
- Şirket aracıysa; ticari sicil gazetesi, oda kayıt sicil suretleri ve imza sirküleri.
Plaka Değiştirme Ücreti ve Plaka Değiştirme Süresi Nedir?
Plaka değişikliği için adımlarımızı attık, evraklarımızı düzenledik. Peki plakaya ulaşmamız için ne kadar bir ücret vermemiz gerekiyor? Ya da bekleme süremiz ne olacak? Akıllarda soru işareti oluşturan konulardan bazıları da süre ve ücret.
Plaka değiştirme ücreti 2020 yılında 290 TL’dir. Haricinde bir ödeme yapmanız gerekmemektedir. Fakat Şoförler Odası’nda bir form doldurulması için sizden ortalama 50 TL gibi bir ücret daha istenilmektedir.
Günümüzde plaka değişikliği için size sunulan süre 1 ay (30 gün) olarak belirlenmiştir. Satış işlemi tamamlandıktan sonra 1 aylık sürede plakanızı değiştirme imkanınız mevcuttur.
Plaka Alma İşlemleri
Sıfır bir araç alıyorsanız işiniz çok kolay. Trafik müşavirleri ya da aracınızı aldığınız bayi sistemden plaka sorgulayarak, hangi trafik şubesinde olduğunu görüyor. Daha sonra araç sahibi olarak sistemden plakayı ayırtıyorsunuz ve şubeye giderek harcını ödedikten sonra plakaya sahip oluyorsunuz. Eğer 2.el araç alıyorsanız; alım sırasında noter plaka değişikliği isteyip istemediğinizi size soruyor. İstediğiniz takdirde notere ücreti ödedikten sonra EGM sitesinden plaka ayırtma işlemi yapılıyor. Trafik tescil şubesine giderek eski plaka ve nüfus cüzdanı verilir. Araç ve plaka için gerekli dosyalar açıldıktan sonra ruhsata bilgiler işlenir ve ruhsat ile Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’na gidip plakanızı alabilirsiniz.
Plakadan Hangi Bilgiler Sorgulanabilir? Plaka nasıl sorgulanır?
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi; plaka aracımızın kimliğidir ve bir çok işlemi kolaylıkla yapabiliriz. Peki bu işlemler nelerdir?
Aracımızın plakasından; ceza, OGS, HGS, hasar, hasar kaydı, aracın eksper raporu olan kazalarda değişen/boyanan parça olup olmadığını öğrenebiliriz.
- Plakadan ceza sorgulama işlemi, GİB’de (Gelir İdaresi Başkanlığı) SMS yoluyla yapılmaktadır. Telefonunuzun mesaj bölümüne;
TPC PLAKANO TESCİLTARİHİ TCKN yazıp 1189’a göndermeniz gerekmektedir.
Cezanız olduğu takdirde alacağınız yanıt, “……. cezadan toplam TPC borcunuz ……….TL’dir.” şeklinde olacaktır. Ayrıca TPC AYRINTI yazıp 1189’a SMS gönderdiğinizde son ödeme tarihini de öğrenebilirsiniz. SMS gönderdiğiniz operatör farketmemektedir. SMS ücretlendirmesi operatörünüzün kısa mesaj tarifesi üzerinden yapılmaktadır. - Plakadan OGS sorgulama işlemi;
E-devlet OGS Bakiye Sorgulama: E Devlet sisteminize giriş yaparak OGS Bakiye Sorgulama bölümünden plaka bilginizi girerek sorgulama yapabilirsiniz.
Bankalar aracılığıyla OGS Sorgulama: Müşteri hizmetlerini arayarak ya da mobil uygulamalar üzerinden bakiyenizi öğrenmek mümkün.
SMS ile OGS Bakiye Sorgulama: Yalnızca Ziraat Bankasına özel olan bu seçenek “OGSBAK” yazıp 4747’ye sms gönderdiğiniz takdirde hızlı bir şekilde tarafınıza mesaj yoluyla dönüş sağlanmaktadır. Bu faaliyetten sadece Ziraat Bankası müşterileri yararlanabilmektedir.
PTT OGS Bakiye Sorgulama: PTT mobil uygulaması ya da web sitesinden giriş yaparak -mutlaka ptt hesabınız ve bilgileriniz olmak gerekmekte- kolaylıkla sorgulama yapabilirsiniz. - Plakadan HGS sorgulama işlemi; banka şubeleri, PTT şubeleri, telefon ve e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. Telefon ile HGS bakiye sorgulama işlemini 444 1 778 ya da 0580 460 60 60 numaralı telefonlardan yapabiliriz.
- Plakadan hasar kaydı, hasar ve değişen/boyanan parça sorgulama işlemi; bu işlemlerin tamamını SMS yoluyla yapabilmektesiniz. Aracın plakasını birleşik bir şekilde yazıp, 5664’e mesaj atmanız yeterli olacaktır. Örn: 34ABC123 gibi.
Bu SMS bedeli operatör fark etmeksizin, her sorgulama için 9,5 TL’dir.
Araçta değişen/boyanan parçaları öğrenmek için, PARCA boşluk PLAKA yazıp 5664’e göndermemiz gerekmektedir. - Plakadan aracın detaylarını sorgulama; DETAY boşluk PLAKA yazıp 5664’e sms atarak aracın; trafiğe çıkış tarihi, kasko gün sayısı, aracın hangi illerde tescil kaydının bulunduğu gibi sigorta detay geçmişine ulaşabilirsiniz. Ayrıca aracın plakası değişmiş dahi olsa aracın eski hasar bilgilerine ulaşmanız mümkün olacaktır.
Otomerkezi olarak; satış öncesi ve satış sonrası hizmetleri kapsamında, stoğumuzdaki mevcut tüm araçların yukarıdaki konulardaki sorgulamaları mevcuttur. Araç seçerken ilgilendiğiniz araçların, sorgulamarına danışmanlarımız yardımıyla rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
Plaka Çeşitleri Nelerdir?
Ülkemizde resmi, özel, engelli, emniyet, diplomatik vb. diğer alanlardaki kişilerin plakaları farklıdır. Kullanım alanlarına göre farklı çeşitlerde plakalar var. Bunları inceleyecek olursak;
1. Özel Araç Plakası
Şahıslara ait olan araçlarda kullanılan plakalardır. Beyaz zemin üzerine siyah baskılı plakalardır. Aracınızın kimliğini kişiselleştirmek için güzel ve dikkat çekici bir yöntemdir. Tuttuğunuz takımın, memleketinizin, ailenizin ya da kendinizin baş harflerinin yanı sıra doğum tarihiniz gibi önemli günleri de plakanızda taşıyabilirsiniz.
2. Bedensel Engelli Araç Plakası
Bedensel engelli vatandaşların kullandığı araçlara sunulan plakadır. Tasarımı özel araç plakalarıyla aynıdır, fakat ülke kodu ve plakanın yer aldığı konum arasında bedensel engelli simgesi vardır. Bu şekilde kendilerine ayrılan park yerleri ve özel alanları sorgusuz bir biçimde kullanabiliyorlar.
3. Cumhurbaşkanlığı Özel Araç Plakası
Cumhurbaşkanlığı makamlığında bulunan makam araçlarının kullandığı plakadır. Kırmızı zemin üzerinde sarı renkte cumhurbaşkanlığı bulunur.
4. Cumhurbaşkanlığı Üst Düzey Yönetici Plakaları
Kırmızı zemin üzerinde sarı harf ve sayılar yer alır. Cumhurbaşkanlığı makamında görevli üst düzey yöneticiler tarafından kullanılır. Her rakam farklı bir konumu ifade etmektedir.
5. Büyük Elçilik Resmi Hizmet Araç Plakaları
Büyükelçiliklerde kullanılan plakadır. Yeşil zemin üzerinde beyaz renkte sayılar ve harfler bulunur.
6. Emniyet Araçları Plakaları
Emniyet Genel Müdürlüğü hizmetinde yer alan araçların plakalarıdır. Mavi zemin üzerinde beyaz harf ve sayılar bulunur.
7. Rektör, Emniyet Müdürü ve Kaymakam Plakaları
İlin üst düzey makamlarında görev yapan kişilere tahsis edilmiş plakalardır. Beyaz zemin üzerinde kırmızı harf ve rakamlar yer alır.
Özel Plaka Nedir? Nasıl Sahip Olunabilir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi halk arasında, şahsi vatandaş olarak kullanılan plaka çeşididir. Özel plaka çıkarma işlemi uzun ve zor gibi gözükse de sanılanın aksine oldukça kolaydır.
Özel Plaka İçin Gerekli Evraklar
Şahsi olarak özel plaka almak istiyorsanız; kimlik belgesi yeterlidir. Eğer şirket olarak özel plaka istiyorsanız; şirketin imza sirküleri, son 6 aya ait faaliyet belgesi ve vekalet vermesi gerekmektedir.
Özel Plaka Alma Süreci
- Araç satış/devir işlemlerinden önce Emniyet Müdürlüğü Tescil Bürosuna gidilerek talep edilen plaka seçilmeli ve ayırtılmalıdır. Ya da bulunduğunuz ilin Emniyet Müdürlüğüne ait resmi web sitesini ziyaret ederek tercih ettiğiniz plakayı bulup üzerine tıkladığınızda; açılan sayfa üzerinden T.C. kimlik nuamrası ve ad-soyad ekleyerek de ayırabilirsiniz.
- Yasal bağış yapılmalıdır.
- Noterde satış işlemleri başladığında plaka değişikliği yapılacağı da ayrıca bildirilmelidir.
Özel Plaka Ücretlendirmeleri
Özel plaka ücretlendirmeleri her plaka için farklılık göstermektedir. Fakat genel olarak bakacak olursak; plaka fiyatları ortalama 5.000 TL ve 15.000 TL arası değişkenlik göstermektedir.
Ayrıca özel plaka alınması durumunda her sene düzenli olarak Özel Plaka Vergisi ödenmesi gerekmektedir. Bu vergi miktarı kişinin senelik gelirine göre hesaplanmaktadır.
Muayenede Dikkat Edilen Plaka Standartları
Ülkemizdeki tüm plakalar Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Derneği tarafından TÜVTÜRK Araç Muayene kriterlerine uyularak hazırlanıyor.
- Plakada kendi materyali dışında herhangi bir kaplama olması.
- Plakanın zarar görmüş, aşınmış, bükülmüş ya da okunamaz bir halde olması.
- Plakanın kesilmiş, boyutuyla oynanmış, kare plaka gibi farklı ve özel bir ölçüye evrilmiş olması.
- Plakada vida, çivi gibi maddelerden doları yazıların okunamaz halde olması.
Yukarıda belirttiğimiz maddelerden herhangi birine sahip plakalar TÜVTÜRK Standartlarına uymadığı için muayeneden maalesef geçmemektedir.
Tüm bu bilgilendirmelerden sonra; ikinci el araç sahibi olurken aynı zamanda plaka değişikliği yapmak ya da özel plaka sahibi olmak isterseniz Otomerkezi olarak sizlere yine ayrıcalıklı davranıyoruz. Siz satış işlemlerini çay ve kahve eşliğinde showroomumuzda beklerken; profesyonel ekibimiz ve işinde uzman danışmanlarımız sizin yerinize süreci takip ediyorlar. Size de satış sonrasında aracınızı yeni plakalarınızla birlikte teslim almak kalıyor. Otomerkezi olarak şimdiden keyifli sürüşler dileriz 🙂
Comments 1