Şasi numarası; her araçta mutlaka bulunması gereken, araca özel olarak verilmiş bir numaradır. Aracın kimlik numarası olarak nitelendirilen 17 haneden oluşan şasi numarası, aracın sigortasından, hasar durumuna, kasko sigortasından yedek parçaya kadar her durum için kullanılan temel bilgidir.
Arabanın Şasesi Ne Demektir?
Şase bir aracın iskelet sistemidir. Aracın motor, mekanik başta olmak üzere tüm parçalarının monte edildiği en büyük bölümdür. Bu sebeple de aracın şasesi, araba markalarının milyonlarca dolar döktüğü araç güvenliğinin en önemli unsurudur. Kaza anında çarpma şiddetini göğüsleyerek, gerekli kırılma noktalarından kırılarak, kaza şiddetini en aza indiren kısımdır.
Şasi Numarası Nedir?
Şasi numaraları ilk olarak 1954 yılında kullanılmaya başlanmış olsa da herhangi bir standardı 1981 yılına kadar yoktu. 1981 yılından sonra ise ABD’de Amerikan Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresinin almış olduğu kararla 17 hanelik numara zorunlu hale gelmiştir.
Bilinen diğer adı VIN (Vehicle Identification Number) yani Araç Tanımlama Numarası olan; şasi numarası sayesinde trafiğe çıkan aracın; hangi yıl hangi ülkede üretilmiş olduğu, aracın kasa ve motor tipini, aracın üretildiği fabrika ve o fabrikadan çıkan kaçıncı araç olduğu öğrenilir. Şasi numarası demiş olsak da 17 hane içerisinde bazı harfler de mevcuttur. Harflerin arasında “o” , “i” , ve “q” harfleri bulunmaz. Bunun sebebi bu harflerin “0” (sıfır) ve “1” (bir) rakamlarıyla karıştırılmasının önüne geçilmesidir.
** “1” rakamı “i” harfi ile, “0” rakamı “O” harfi ile karıştırılabilmekte.
Şasi Numarasının Kaçıncı Karakteri Hangi Anlama Gelmektedir?
Şasi numarası belirlenirken bazı kriterler göz önünde bulundurulur. Buna istinaden karakterler belli bir sıralamaya göre konumlandırılır.
- Şasi numarasının ilk iki hanesi aracın nerede üretildiğini belirtir.
- Üçüncü sırada bulunan karakter aracın sınıfını yani; otomobil ya da otobüs gibi ayrımını belirtir.
- Dörtten sekize kadar olan rakamlar aracın markasını, motor hacmini ve motor tipini belirler.
- Dokuzuncu sıra güvenlik numarasıdır.
- Onuncu karakter, aracın model yılını gösterir.
- On birinci karakter aracın üretilmiş olduğu fabrikayı belirtir.
- Son 6 karakter aracın seri numarasıdır.
Şasi Numarası Nerede Yer Alır?
Genellikle sürücü tarafında ön camın, sol alt köşesinde yer alır. Bunun dışında; kaputun alt kısmında veya motor üzerinde de yer alabilir. Plakalık kısmında gizlenmiş bir biçimde de yer alabilir. Araca göre bagaj altında ya da stepnenin bulunduğu bölümün yan taraflarında da yazıyor olabilir. Nadiren rastlansa da tekerlek boşluklarına da yazılabilir.
Şasi numarasına evrak üzerinden de ulaşabiliriz. Örneğin; ruhsatta, sigorta poliçesinde, servis ve bakım evraklarında yer alabilmektedir.
Şasi Numarası Ne işe Yarar?
Karakter sıralaması olarak şasi numarasının ne ifade ettiğini kalem kalem anlattık. Fakat şasi numarasının işlevi bu kadarla sınırlı değil. Araç sigorta sorgulama, servislerde yedek parça tanımlama, aracın motor tipini ayırt etme gibi birden fazla durumlar söz konusu.
Aracın güvenliğini de sağlayan bu numara, hırsızlık durumlarında aracın kimlik tespiti sayesinde, kime ait olduğunun belirlenmesinde de büyük rol oynar.