Trafik kazaları her ne kadar bir sürü tedbir alınmış olsa da, maalesef önüne geçilemeyen bir durumdur. Kazaların her ne kadar önüne tamamen geçilemese de, mağduriyeti büyük ölçüde azaltmak adına trafik kazası tazminatı ile zarar telafi edilmektedir.
Özellikle kalabalık nüfusu bulunan şehirlerde, siz aracı pür dikkat kullansanız dahi, diğer sürücü ve yayalar gibi dış etkenler kazaya sebebiyet verebilmektedir. Sigorta şirketlerinden temin edilecek tazminat, büyük ya da küçük ölçekli maddi kayıpları büyük ölçüde gidermektedir.
Trafik kazası tazminatı nedir?
Kaza esnasında, mağdur sürücü tarafından kazaya sebep olan sürücüye açmış olduğu manevi ve maddi kazaların tümüne trafik kazası tazminatı denmektedir. Mağdur sürücü kazanın ardından mağdur olan sürücü 1 yıl içerisinde tazminat davasını açabilmektedir. Mağdur sürücü meydana gelen zararın türüne göre bedeni zararlar, maddi zararlar ya da sürücünün vefat etmesi durumunda yakınlarının üstlenmesi üzerine bu durumlarına yönelik olarak ilgili evrakların toparlanıp ilgili sigorta şirketine başvurulması gerekmektedir. Tüm zorunlu evrakların teslim edilmesinin ardından 8 iş günü içinde mağdur sürücüye ya da ailesine ödeme yapılmaktadır.
Trafik kazası tazminatı ödemesi için gerekli evraklar nelerdir?
Trafik kazası yaşadığınız takdirde meydana gelecek hasarı sigorta şirketinden tanzim etmek en doğal hakkınız. İlk aşamada sigorta şirketi sizden zorunlu olması gereken evrakları istemektedir. Trafik sigortalarında şirketler teminatları 3 ayrı grupta değerlendirir. Maddi hasarlar, bedeni hasarlar ve vefat durumları. Talep ettikleri belgeler hasar oranına göre değişiklik gösterir.
Maddi zarar tazminatı için gerekli belgeler
- Poliçe örneği,
- Trafik kaza tespit tutanağı,
- Hasar ait fotoğraf görüntüleri,
- İfade veya görüntü tanığı tutanakları,
- Sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopileri,
- Kazayla ilgili diğer belgeler,
- Uzmanların gerek görmesi durumunda eksper ve alkol raporu.
Bedeni hasarlarda tazminat için gerekli evraklar
Yaralanma durumunda tazminat almak için gerekli belgeler
- Trafik kazası tespit tutanağı,
- Yaralının taburcu edildiğine dair hastane raporu,
- Reçete,
- Fatura vb tedavi gider belgeleri.
Sakatlanma durumunda tazminat almak için gerekli belgeler
- Trafik kazası tespit tutanağı,
- Tam donanımlı bir hastaneden alınan, sakatlığın durumunu gösteren rapor,
- Sakat kalan kişinin gelir durumunu gösteren belge,
- Olay mahkemeye taşınmış ise mahkeme kararı,
- Kazayla alakalı diğer belgeler.
Vefat halinde tazminat için gerekli evraklar
- Trafik kazasına ait kaza tespit tutanağı,
- Ölüm muayene raporu,
- Aile nüfus kayıt örneği,
- Veraset ilamı,
- Vefat eden kişinin gelir durumunu belirten belge,
- SGK geliri bağlanmış ise gelirin peşin değerini gösteren belge,
- Kazayla ilgili diğer belgeler.
Trafik kazası sonrası araç sahibinin yükümlülükleri nelerdir?
- Araç sahibi yani sigortalının ilk ve en önemli görevi kurallara uymaktır. Diğer önemli husus zamanında ve aksatmadan zorunlu trafik sigortası yaptırmaktır. Bu sayede kaza anında 3. şahıslara vereceğiniz zararları güvence altına almış olur. Sigorta yapılırken varsa aracın tüm kusur ve aksaklıklarını sigortacıya bildirmektir. Bu bilgiler eksiksiz ve net bir şekilde iletilmezse, sigortacı doğacak tazminattan cayma hakkına sahiptir.
- Meydana gelen kazanın ardından sürücünün yükümlülükleri şu şekildedir;
- Araç poliçe tarihleri içerisinde kazaya karıştıktan hemen sonra gerekli evrakları hazırlayarak, sigorta şirketine bildirmek zorundadır.
- Sigortalı araç sahibinin kaza sonucu oluşan zararı “ağırlaştırmaması, abartmaması” gerekmektedir. Yani daha yüksek tazminat almak için yapılacak girişimler sigortanın feshine neden olur.
- Sigortalı araç sahibinin bir diğer sorumluluğu zararı olabildiğince önlemek ve azaltmaktır. Örneklendirecek olursak; trafikte seyir halindeyken aracınızdan bir duman çıktığını fark ettiniz. O sırada aracı durdurup yangın tüpü ile müdahale etmeli veya itfaiyeden yardım talep etmesi gerekmekte. Aksi durumda sigorta şirketi araç sahibi sorumluluğunu yerine getirmediği kanaatiyle tazminat ödemesi yapmaz.
- Meydana gelen kazada başka sigorta işletmeleri ile anlaşma varsa; her bir şirkete durum hakkında bilgilendirme yapılmalı.
Trafik sigortası zararın ne kadarını karşılar?
Trafik kazalarında maddi zararın yanı sıra yaralanma, sakatlık ve vefat gibi durumlar da dahil olmak üzere tazminat ödenmektedir. Oluşan kazada bir ya da birden fazla araç ve kamusal veya diğer maddi varlıklar zarar görürse, araca ödenecek olan tazminat tutarı “araç başına” olarak belirlenmiş olan miktarı geçmez. Poliçede “kaza başına” belirlenmiş olan teminat limiti, kazada zarara uğrayan diğer maddi varlıklar arasında hiçbir ayrım yapılmaksızın oransal bir biçimde dağıtılır.
MADDİ HASAR | SAĞLIK GİDERLERİ | ÖLÜM VE SAKATLANMA |
Araç başına limit; 43.000 TL | Kişi başına limit; 430.000 TL | Kişi başına limit; 430.000 TL |
Kaza başına limit; 86.000 TL | Kaza başına limit; 2.150.000 TL | Kaza başına limit; 2.150.000 TL |
Sigortadan tazminat talebinde zaman aşımı süresi ne kadardır?
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu 109. maddesinde; “Motorlu araç kazalarından doğan maddi zararların giderilmesine ilişkin istemler, zarar görenin, zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği günden başlayarak 2 yıl ve her halde kaza gününden başlayarak 10 yıl içinde zaman aşımına uğrar.” deniliyor.
Aynı maddenin 2. fıkrasında; “Dava, cezayı gerektiren bir eylemden doğar ve ceza kanunu bu eylem için daha uzun bir zaman aşımı süresini öngörmüş bulunursa, bu süre maddi tazminat istemleri için de geçerlidir.” hükmü yer almaktadır.
Türk Ceza Kanunu’nda yer alan sürelere göre, ölümlü trafik kazalarında önceye yönelik ve ilerisi için 15 yıllık bir süre. yaralanmalarda ise 8 yıllık bir sürede faydalanılabilmektedir.
Ölümlü trafik kazasında tazminat hesaplaması nasıl yapılır?
Ölümlü trafik kazasında en önemli nokta kusur oranıdır. Tamamen kusurlu kişinin tazminat hakkına sahip olmadığı gibi, kusur oranı arttığı takdirde tazminat miktarı düşer. Örneklendirecek olursak; trafik kazasında vefat eden kişinin kusuru %20 olarak belirlendi ve bu bilirkişi tarafından onaylandı. Belirlenen kusur üzerinden, 200.000 TL tazminat ödemesi belirlenmiş ise, vefat edenin ailesine ödenecek olan trafik sigortası tazminat bedeli 160.000 TL olacaktır.
Ölümlü sonuçlanan trafik kazalarında tazminat hesaplaması yapılırken dikakt edilen farklı kriterler vardır. Bunlar;
- Kaza tarihinde sigorta tarafından belirlenmiş olan teminat bedeli.
- Vefat eden kişinin yaşı.
- Vefat ettiği tarihteki maaşı.
- Kişinin vefatından sonra, yoksun kalmaları nedeniyle eşine, anne ve babasına, 18 yaşından küçük çocuklarına verilmesi gereken tazminat.
- Vefat eden kişinin kazadaki hata payı.
- Vefat eden kişinin haklılık oranı.
Trafik sigortası tazminat ödeme süresi
Trafik sigortası tazminat ödemesi için gerekli belgeleri yazımızın üst kısmında belirtmiştik. Gerekli belgeler sigorta şirketine iletildiği tarihten itibaren 8 gün içerisinde tazminat, hak sahibine ödenmiş olur.
Kaza sebebiyle fiziksel bir hasar oluşmuş ise tedavi masrafları ve tazminat ödemesi için gerekli evraklar ile sigorta şirketine başvurarak tazminat bedelini 8 gün içerisinde ödemeyi alabilirsiniz.
Trafik kazası tazminat davası süresi ne kadar?
Zorunlu prosedür ve yoğunluk sebebiyle 1 ve 3 yıl arası süren mahkemeler, yoğunluk durumuna bağlı olarak daha uzun sürebilmektedir. Özellikle büyük şehirlerde olan yargılanma süreci, adliyelerin yoğun iş yükü sebebinden kaynaklanmaktadır.
Kısaca dava sürecinde tüm beyanlar iletildikten sonra kusura itirazda bulunan birey varsa, konu bilirkişiye aktarılır. Tazminat ödemesi hak görülürse, tazminat miktarı hüküm altında belirlenir. Herhangi bir itiraz olmazsa dava karara bağlanmış olur. Olası itiraz durumunda temyiz için İstinaf Mahkemesi’ne ve Yargıtay Başkanlığı’na başvuru yapılır. Temyiz için ceza yargılamasının kararını beklemeye gerek yoktur.
Aynı süreçler yaralanmalı trafik kazası tazminat dosyalarında da geçerlidir.
Trafik kazalarında eksik tazminat ödemesine nasıl itiraz edilir?
Sigorta şirketleri tarafından, kazada hasar gören bireye “eksik tazminat ödemesi” gibi bir ödeme görülebilir. Bu ödenen tutar ikinci bir tazminat değildir. İlk ödenen tazminat tutarını tamamlayan bir bedeldir.
Trafik kazası sonucu hayatını kaybeden sigortalının ailesine, sigorta şirketi tarafından ödenen miktarın yeterli gelmeme durumu olabilir. Bu gibi durumlarda eksik olduğunu düşünen kişiler ek tazminat talebinde bulunabilir. Ek tazminat talebinde bulunma süresi 2 yıldır. Eğer kişi eksik düşündüğü tazminat talebine 2 yıl içerisinde (bu süre zaman aşımı süresi değil hak düşürücü süredir) uzman bir kişiden yardım alıp itiraz etmez ise, sonraki zamanlarda itiraz hakkı olmayacaktır.
Trafik kazalarında eksik tazminat ödemesine nasıl itiraz edilir?
Çoğu zaman sigorta şirketlerinin Yargıtay tarafından belirlenen tazminat hesaplama yöntemlerini göz ardı etmesinden dolayı yaşanan eksik tazminat ödemesine, sigortalı kişi ya da vefat etmişse ailesi tarafından itiraz edilebilir. Uzman kişiden yardım alınarak edilen itirazın süresi, tazminatı aldıktan sonraki 2 yıldır. Sigorta şirketleri tazminat ödemesi yaptıkları zaman sigortalıya, alacağının kalmadığına dair yazı imzalatır. Bu yazı, ibraname adı verilen kişileri karşılıklı borçtan koruyan bir anlaşma beyanıdır. Bu beyanının geçersiz sayılması için, 2 yıllık süre içerisinde itiraz edilmesi gerekir. Tazminat sigorta şirketi ile yazılı bir beyan olmadan ödenmiş ise 2 yıllık süreden bahsedilemez.
Trafik sigortası manevi tazminat talebini öder mi?
Meydana gelen kaza sonrası, sürücü veya yolcularda bedensel bir hasar oluşabilir. Bedeni bir hasar yaşayan birey manevi tazminat talebiyle dava hakkına sahiptir. Manevi tazminat, sigorta poliçesinde yer alan teminatlardan biri değildir. İhtiyari mali mesuliyet teminatını kasko poliçenize ekleyerek, oluşabilecek maddi ve fiziki hasarların dışında manevi tazminat talebine de sahip olabilirsiniz. Meydana gelecek olan kaza sonucu devreye ilk olarak zorunlu trafik sigortası girer. Trafik sigortası limitinin yetersiz kaldığı durumlarda, ihtiyari mali mesuliyet teminatı kusur oranına göre trafik sigortası poliçenizdeki teminatlardan daha fazlasını sağlar.
Tazminat davaları hangi mahkemeye verilir?
Manevi tazminat davaları tüm davalar için yetkili yer olan davalının ikametgahında yer alan asliye hukuk mahkemesinde açılabilir.
Sigorta şirketi ödediği tazminatı ne zaman geri ister?
Yaşadığınız kazada, meydana gelen mağduriyeti karşılamak sigorta şirketinin görevidir. Fakat yazımızın başında da belirttiğimiz gibi; sürücü sorumluluklarını yerine getirmelidir. Bazı durumlarda sigorta şirketi tazminat ödemeyebilir ya da ödediği tazminatı geri alabilir.
- Eğer kasti bir hareket sonucu ağır sonuçlar meydana gelmişse,
- Trafik kurallarına göre, sürücünün ehliyeti yoksa ya da geçici süre el koyulmuşsa,
- Sürücü uyuşturucu ya da uyarıcı bir madde kullandıysa,
- Yolcu taşıma ruhsatı bulunmayan araçların yolcu taşıması ya da kapasitesinden fazla yolcu taşıması, durumlarında sigorta şirketinden hak talep edilemez.
Trafik kazasında güvence hesabından nasıl tazminat alınır?
Güvence Hesabı, kazaya sebep olan aracın bulunamaması ya da sebep olan aracın sigortası olmaması durumunda, mağduriyetinizi karşılamak için devletin açmış olduğu bir hesaptır. Güvence hesabı maddi hasarlar için bir ödeme yapmaz, bedensel ve zararların karşılanmasına yönelik bir hizmet verir. Sakatlanma, yaralanma, ölüm gibi durumlarda tazminat ödemesi yapar. Bu durumlarda ödenecek tazminat, Hazine Müsteşarlığı’nın belirlediği trafik sigortası teminat limiti ile sınırlıdır.
Trafik sigortası hastane masraflarını karşılar mı?
Trafik kazası sonucu oluşan yaralanmalarda, kaza tespit tutanağına dikkat edilerek hesaplanan kusur oranı ve kişilerin sağlık sigortası olup olmadığına bakılmaksızın tüm tedavi giderleri SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından karşılanır. Hesaplanan bu giderlere ameliyat ve tıbbi giderler dahil edilir.
Trafik sigortası yurt dışında kaza yapınca da tazminat öder mi?
Trafik Kanunu’na göre poliçelendirilen zorunlu trafik sigortaları yalnızca Türkiye sınırları içinde geçerli olmaktadır. Sigortalıyı yurt dışındaki risklere karşı koruma altına almaz. Trafik sigortasının poliçenizin yurt dışında da geçerli olabilmesi için, Yeşil Kart Trafik Sigortası uygulamasından faydalanabilmektesiniz.
Trafik kazasında kolum kırıldı ne kadar tazminat alırım?
Trafik kazalarında kanunların belirlemiş olduğu trafik kazası tazminat hesaplamasına göre bacak-kol kırılması gibi durumlarda yaklaşık olarak 225.000 TL gibi bir tazminat ödemesi mümkün olabilmektedir.
Otomerkezi.net ailesi olarak herhangi bir maddi-manevi-fiziki hasarlı kazalara karışmamanızı umuyoruz. Ne kadar dikkat edersek edelim trafikte yalnız değiliz. Olası kaza durumlarına karşı kendinizi güvence altına almanız, yollarda daha güvende hissediyor olmanız bizim için önemli. Enkar Sigorta, zorunlu trafik sigortası ve kasko sigortalarında uzman kadrosuyla hizmetinizde. Uygun fiyat avantajıyla bilgi almak için web sitemizi ziyaret etmeniz yeterli! Keyifli sürüşler! 🙂