Her gün, yaya ya da sürücü olarak kullandığımız yollarda, tehlike oluşturabilecek durumlara karşı, uyarmak amacıyla kullanılan trafik uyarı işaretleri vardır. Bu işaretler sayesinde tehlike durumu ile alakalı bilgi sahibi oluruz. Peki bu uyarı işaretleri ne anlama gelmektedir?
Trafik Uyarı İşaretleri Çeşitleri
Sabit ve Kalıcı İşaret Levhaları
- Yasaklamalar,
- Yapılması zorunlu işler ve uyarılar,
- Acil kaçış yollarının,
- İlk yardım bölümlerinin yerlerinin, belirtilmesi ve tanınması için kullanılmalıdır.
Geçici İşaretler
- Tehlikeye yol açabilecek ya da tehlikeli manevralar yapan kimselerin yönlendirilmesinde,
- Gerekli önlemlerin alınması için ilgili kişinin çağırılmasında,
- Çalışanların acil tahliyesi için ışıklı işaretler ve sesli sinyallerde kullanılan işaretlerdir.
Güvenli̇k Renkleri̇, Kullanılan Tüm İşaretlere Uygulanır ve 4 Farklı Güvenli̇k Rengi̇ Vardır. Bunlar Şu Şeki̇ldedi̇r;
RENK | ANLAMI | KULLANIMI |
KIRMIZI | Yasak Tehlike Alarmı Yangınla Mücadele | Tehlikeli HareketDur, Kapat, TahliyeEkipman yeri gösterimi |
SARI | Uyarı | Dikkatli ol, önlem al, kontrol et |
MAVİ | Zorunludur | Kişisel koruyucu donanım kullanımı, özel bir davranış |
YEŞİL | Güvenlidir, Acil Çıkış, İlk Yardım İşareti | Sağlık İşaretleri Güvenlik İşaretleri Kaçış-Çıkış Yolları |
Görsel Olarak İşaret Tabela Ve Renkleri̇ni̇ Beli̇rtecek Olursak;
Görsel işaretlerin yanı sıra, uyarılar için farklı işaretler de kullanılmaktadır. Bunlar;
- Işıklı işaretler
Bir aygıt hem sürekli hem de aralıklı işaretler gönderiyorsa, tehlikeli bir durum olduğu anlamına gelmektedir.
- Sesli sinyaller
Ortam gürültüsünden çok daha yüksek seslidir ve ayırt edilebilir özelliktedir. Bir nevi siren sesi gibi diyebiliriz.
- Sözlü sinyaller
Mümkün olduğunca kısa, yalın ve açık mesajlardır. ÖRN: Kes, Başlat, Yukarı, Dur, Tamam, Aşağı, İleri, Sağ, Sol, Geri, Çabuk gibi..
- El işaretleri
Kesin ve anlaşılması kolay olurlar, iki kol birden kullanılıyor ise mutlaka birbirlerine simetrik olurlar ve operatör tarafından kolaylıkla fark edilirler.
Trafi̇kte Kullanılan İşaret Levhaları Ve Anlamları
A1: Yolda Çalışma Var: Yolda çalışma olduğunu, yol üzerinde kir veya çamurdan dolayı yol yüzeyinin kaygan olabileceğini belirtmektedir.
A2: Yaya Geçidi: Sokaklarda belkide en fazla karşılaşacağınız levhadır. Bu tabelayı gördüğünüz takdirde yavaşlamanız ve karşıdan karşıya geçecek yaya var ise yol vermeniz gerekmektedir.
A3: Yandan Rüzgar: Yola dik olarak esen rüzgarın, yoldaki araç trafiğini etkileyebilecek kuvvette olduğunu gösteren bir tehlike uyarı levhasıdır, bu durumda direksiyonu sıkıca tutmanız gerekmektedir.
A4: Vahşi Hayvan Çıkabilir: Bulunduğunuz yolda vahşi hayvanların olduğunu veya yolda belli bir kesimde geçiş yapıyor olabileceklerini belirtir.
B1: Ehli Hayvan Çıkabilir: Yol üzerinde besili hayvan topluluğu olabileceğini ve yol üzerindeki kaplamada kir ya da çamurdan dolayı kayganlık olabileceğini belirtir.
B2: Bisiklet Çıkabilir: Kullandığınız yolda bisiklet sürücüleri olabileceğini belirtir.
B3: Tünel Yaklaşımı: Tünele girmeye yakın olduğunuzu ve farlarınızı yakmanızın faydalı olacağını belirtmektedir.
B4: Tehlikeli Viraj: Yol üzerinde keskin ve tehlikeli viraj olacağını belirtmektedir.
C1: Tehlikeli Eğim (İniş): Sürücüler için tehlikeli olabilecek yokuşlar olacağını belirtmektedir. Bu işareti gördüğünüz zaman vitesi düşürebilirsiniz.
C2: Tehlikeli Eğim (Çıkış): Aracınız ile birlikte rampa ya da tümsekten çıkacağınızı belirtmektedir.
C3: Soldan Daralan Yol: Yolun sol taraftan daralacağını, şeridin biteceğini belirten uyarı levhasıdır.
C4: Soldan Anayola Giriş: Ana yol ile yan yolda ya da benzeri bir yolun soldan birleşeceği bir kavşak olduğunu ifade eden uyarı levhasıdır.
D1: Sola Tehlikeli Viraj: Sola doğru keskin ve tehlikeli bir viraj olduğunu, hızınızı azaltmanız gerektiğini belirtmektedir.
D2: Sola Tehlikeli Devamlı Viraj: Tıpkı sola tehlikeli virajlar gibi, keskin virajların olduğunu ve hızımızı düşürmemiz gerektiğini belirtir. Tek farkı viraj sayısı fazladır.
D3: Sağdan Daralan Yol: Yolun sağ taraftan daralacağını, şeridin biteceğini belirten uyarı levhasıdır.
D4: Sağdan Anayola Giriş: Ana yol ile yan yolda ya da benzeri bir yolun sağdan birleşeceği bir kavşak olduğunu ifade eden uyarı levhasıdır.
E1: Sağa Tehlikeli Viraj: Sağa doğru keskin ve tehlikeli bir viraj olduğunu, hızınızı azaltmanız gerektiğini belirtmektedir.
E2: Sağa Tehlikeli Devamlı Viraj: Tıpkı sağa tehlikeli virajlar gibi, keskin virajların olduğunu ve hızımızı düşürmemiz gerektiğini belirtir. Tek farkı viraj sayısı fazladır.
E3: Kontrolsüz Demiryolu Geçidi (Tek Hat): Tek hatlı kontrolsüz -yani bariyeri olmayan- bir demiryolu olduğuna ve geçiş hakkının demiryolu taşıtında olduğunu belirtir.
E4: Kontrolsüz Demiryolu Geçidi (En Az İki Hat): İki veya daha fazla kontrolsüz demiryolu hattına gelindiğini belirtir ve yine öncelikli geçiş hakkı demiryolu taşıtındadır.
F1: Kontrolsüz Demiryolu Geçidi: Demiryolu geçidinin tam konumunu belirten uyarı levhasıdır.
F2: Kontrollü Demiryolu Geçidi: Demiryolu hattı boyunca, her iki tarafında da olacak şekilde bariyer ya da benzeri koruma amaçlı kontrol sistemi bulunduğunu belirten uyarı levhasıdır.
F3: Refüj Başı Ek Levhası: Bulunduğu yerdeki engelin hemen önüne yerleştirilir, engelin sağından ya da solundan gidilmesi gerektiğini belirtmek amacıyla kullanılır. Genellikle Sağdan Gidiniz veya Soldan Gidiniz uyarı tabelalarıyla birlikte kullanılır.
F4: Okul Geçidi: Bulunduğunuz konumda, okul bulunduğunu, öğrenci geçidi ve yaya çokluğunu ifade eder. Hızınızı düşürmeniz gerekmektedir.
G1: Köprü Yaklaşım Levhası: Köprüleri belirtmek amacıyla, köprü kenarlarına monte edilen uyarı levhasıdır.
G2: Kontrolsüz Kavşak: Kontrolsüz kavşağa geldiğinizi belirtmek için kullanılır, bu kavşaklarda geçiş önceliği sağdan gelen araçlara aittir. Hızınızı düşürmeniz gerekmektedir.
G3: Kaygan Yol: Yol yüzeyinin herhangi bir sebepten -dolu, yağmur, kar, topraklanma- kaygan olduğunu belirtir. Bun durumlarda ani manevra, hızlı fren gibi davranışlardan kaçınmamız gerekmektedir.
G4: Kavşak ve Geçit Yaklaşım Levhaları: Belirtilen mesafeler sonunda bir kavşak, yol birleşimi ya da demiryolu olduğunu belirtir.
H1: Kasisli Yol: Yolda, taşıtların hızlarını düşürmedikleri takdirde, oluşabilecek tehlikelere karşı; kasis, çukur vb. yapı bozuklukları olduğunu belirtir.
H2: Kasisli Köprü Yaklaşımı: İleride bulunan köprü ile bulunduğunuz yol arasında kasis bulunduğunu belirtir.
H3: Işıklı İşaret Cihazı: Işıklı işaret cihazı bulunan kavşaklara yaklaşıldığını temkinli davranılması gerektiğini belirtir. DUR işaretine karşı hazırlıklı olmak maksadıyla hızınızı yavaşlatmanız gerekmektedir.
H4: İki Yönlü Trafik: Bulunduğunuz yolun iki yönlü trafik halinde işlediğini bildirir. Karşıdan gelen araçlara dikkat etmeniz ve hızınızı azaltmanız gerektiğini belirtir.
I1: Havaalanı: Karayolunun çok yakınında havaalanı bulunduğunu ve sürücülerin aniden oluşabilecek alçak uçuştan kaynaklı yoğun sese karşı temkinli olması gerektiğini belirtir.
I2: Gevşek Şev: Bulunduğunuz yolda yarma şevden taşıt yoluna yuvarlanabilecek olan taş veya kayalar olabileceğini belirtir. Bu yolda hızınızı kontrol edip temkinli davranmalısınız. Fakat asla bu yolda durulmamalı ya da park edilmemelidir.
I3: Gevşek Malzemeli Yol: Bulunduğunuz karayolunda gevşek malzemeler olduğunu belirtir. Öndeki araçtan taş vb materyaller sıçrayacağını belirtir. Sürücü öndeki taşıt ile takip mesafesini korumalı ve belirtilen hız sınırına uymalıdır.
I4: İki Taraftan Daralan Yol: Taşıt yolunun sağ ve soldan daralacağını, sürücünün hızını kontrol altına alması gerektiğini belirtmektedir.
J1: Engel: Herhangi sebepten ötürü karayolunda oluşan engelin seyir halinde bulunan diğe sürücülere bildirmek amacıyla kullanılan uyarı levhasıdır. Muayene öncesi kamyon otobüs gibi büyük taşıtlarda olması gereken bir levhadır.
J2: Dönüş Adası Ek Levhası: Karayolundaki ya da yol kenarındaki engelin önüne yerleştirilen uyarı levhasıdır.
J3: Dönel Kavşak Levhası: Yolunuzda bir dönel kavşak olduğunu belirtir. Hızınızı kontrol altına almalı ve yol önceliğini dönel kavşak içerisindeki sürücüye vermelisiniz.
J4: Dikkat: Karayolunda tehlike uyarı işaretleri ile belirtilen tehlikeler dışında kalan diğer
tüm tehlikelerden birisinin varlığını belirtir.
Trafikte ve işletmelerde bulunan uyarı, işaret levhalarını ve anlamlarını bu yazımızda incelemiş olduk. Biz de Otomerkezi ailesi olarak, şirketimiz içerisinde oluşabilecek acil durumlardan dolayı; hem çalışanlarımızın hem de misafirlerimizin can güvenliği için gerekli işaret levhalarını kullanıyoruz.
Comments 1