Categories: Faydalı Bilgiler Güncel

Dizel Motorların Sonunu Getirebilecek Faktörler

1) Hybrid Sistemler ve Elektrikli Motor Teknolojisi Gelişimi

Hybrid teknolojisi yani elektrikli ve içten yanmalı olan motorların beraber kullanımı (melez sistem), Toyota markasının Prius modeli öncülüğünde başlamıştır. Bu teknoloji başlarda, çok pahalı ve oldukça karmaşık bir sistem izlenimini verse de zamanla pek çok marka bu teknolojiye önem vermeye başlamıştır. Böylece otomobillerde kullanılan bataryaların boyutları küçülürken ucuzlama fırsatını da yakalamıştır. Günümüzde üretici firmalar, içten yanmalı motorların yanında elektrikli motor seçeneklerini de serilerinde sunmaya başlamışlardır.

Benzinli ve içten yanmalı olarak çalışan motorlar ile elektrikli motorlar, çalışma karakterlerinin daha uygun olması sebebiyle dizel motorlara kıyasla daha çok benzinli motorlarla eşleştiriliyor.

Bazı markaların hybrid teknolojiye sahip olan modelleri, en az dizel motorlu modeller kadar az yakıt tüketim potansiyeline sahip olarak üretiliyor. Bunun yanında dizel motorlara kıyasla çok daha sessiz çalışmaları ve rafine olmaları sebebiyle, dizellere kıyasla daha konforlu olarak nitelendirilebiliyorlar.

Fosil olarak nitelendirilen yakıtların, tüm dünyada giderek azalması sebebiyle de elektrikli otomobiller teknolojik açıdan en cazip seçenek olarak görülmeye başlandı. Tüm bunlar sebebiyle hybrid teknolojisinin giderek ucuzlaması ve yaygınlaşması beklenirken; dizel motorlara olan talebinde zamanla azalması sanılıyor ki kaçınılmaz bir sonuç. Sonuç olarak gelecek yıllarda, hybrid teknolojinin dizel motorların yerini alması şaşılmaması gereken bir gerçektir.

2) Dizel Motorlardaki Yüksek CO2 Salınımı

Dizel motorlar, çalışma karakterleri sebebiyle çalışmaları esnasında çok yüksek basınçlara ulaşmaktadırlar. Bu yüzden de benzinli motorlara kıyasla %10 oranında daha verimli çalışırlar ancak daha yüksek emisyon değerlerine sahiptirler.

Üretici firmalar salınmakta olunan CO2 (karbondioksit) gazlarının arzu edilen seviyelere çekilebilmesi için; motorun gücünden kısılmasının yanı sıra daha iyi filtrelemenin sağlanabilmesi için benzinli motorlara kıyasla daha özel nitelikte ve dolayısıyla daha pahalı filtre parçalarının kullanılması gerekiyor.

Otomotiv sektöründe emisyon kurallarının giderek daha da sertleşmesi sebebiyle; bu maliyetler belki daha da yukarılara çıkabilir. Benzinli olarak çalışan motorların ve hybrid sistemlerin egzoz gazları, dizel motorlara kıyasla daha rahat filtrelenebiliyor. Böylece elektrikli olan araçlarda çevreye salınan emisyon miktarı teorik açıdan sıfırlanabiliyor. Zamanla bu durumda, üretici firmaların dizel motorların üretimi hakkında isteksizleşmesine sebep olabileceğini gösteriyor.

3) Turbo Teknolojisinin Benzinli Olan Otomobillerde Yaygınlaşması

Dizel yakıtla çalışan motorlar, yüksek basınç ve ısı altında çalışmaları sebebiyle; üretici firmalar, benzinli motorlara kıyasla daha dayanıklı olmaları için özel metal alaşımlarını kullanmak zorunda kalıyorlar. Bu durumda ister istemez maliyeti arttırıyor.

Dizel motorların blok kısımlarında kullanılan metallerin et kalınlıkları, benzinli motorlarınkine göre daha çok. Benzinli ve dizel olan aynı iki otomobil modelinin, ağırlık bakımından kıyaslanması durumunda; dizel motorlu olan araçların daha ağır oldukları görülüyor.

Son otomotiv teknolojisinde turbo beslemesinin, benzinli motorlarda yaygın olarak kullanılması sebebiyle; dizel yakıtla çalışmakta olan otomobillerin en büyük avantajı olan düşük hacimde yüksek tork üretimi yapmaları, yüksek oranda benzinle çalışan motorlarda da elde edilebilir konuma ulaşmıştır. Bunlara ek olarak, yakıt tüketim değerlerine bakıldığı zaman, benzinli motorlarında dizel motorlara yaklaştığı görülmektedir.

Dizel motorlara kıyasla daha düşük maliyetle ve daha kolay üretilebilen benzinli motorların, dizel motorlara karşı güçlü rakip olmaya başlamasına şaşırılmamalıdır.

Bu ve buna benzer sorunları yaşamamak için hepimiz özen gösteririz sorunu kendimiz yaşamışsak eğer biliriz fakat ikinci el otomobil alırken bu sorunu anlamanız pekte kolay olmayacaktır. bunun önüne geçebilmek için Oto merkezi firması araçlarını ekspertiz sistemiyle bir rapor çıkartarak satışa sunmaktadır.

Yusuf

View Comments

Recent Posts

  • Faydalı Bilgiler

Araç Üstüne Bisiklet Tutucu Nasıl Yerleştirilir?

Bisiklet raflarının ya da bisiklet tutucularının sayesinde seyahatiniz sırasında onları da taşıyabilirsiniz. Ancak bir arabaya…

1 sene ago
  • Faydalı Bilgiler
  • Güncel

Aracım Çok Benzin Yakıyor Diyenlere Öneriler

Yakıt ekonomisini iyileştirmek sadece sürücülerin paradan tasarruf etmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda havaya daha az…

1 sene ago
  • Faydalı Bilgiler
  • Güncel

Araba Park Etme Teknikleri Rehberi

Bu zor park yerini bulduğunuzda, bir sonraki mantıklı adım nasıl park edeceğinizi bulmaktır. Park alanının…

1 sene ago
  • Faydalı Bilgiler
  • Güncel

Araba Lastiği Nasıl Seçilir?

Araba lastiği satın almak kolay alabilir, zor olan ise doğru araba lastiğini seçmektir. Yanlış araba…

1 sene ago
  • Faydalı Bilgiler
  • Güncel

Araba Kullanmayı Öğrenirken Hayatınızı Kolaylaştıracak Tavsiyeler

Araba kullanmayı öğrenmek, yeni bir sürücü için önemli bir kilometre taşıdır ve en unutulmaz deneyimlerden…

1 sene ago
  • Faydalı Bilgiler
  • Güncel

Apple Carplay Nedir?

Son zamanlarda yeni bir arabanın içindeyseniz, piyasadaki çoğu yeni arabanın Apple telefonlar için bir akıllı…

1 sene ago

This website uses cookies.